Delirium

We´ll be different. We´ll be adults – cured, tagged and labeled and paired and identified and placed neatly on our life path, perfectly round marbles set to roll down even, well-defined slopes.

 I Delirium tecknar Lauren Oliver med stor skicklighet bilden av ett dystopiskt USA där gränserna är stängda och alla invånare har blivit botade från den dödliga sjukdomen amor deliria nervosa. 

Lena räknar förväntansfullt ner dagarna tills hon fyller arton och ska få gå igenom den botande behandlingen. Då kommer hon befrias från alla jobbiga och okontrollerbara känslor kring minnena av hennes mamma och hon kommer äntligen kunna känna frid.
Men hennes bästa vän Hana börjar plötsligt ifrågasätta det totalitära systemet och gå på olagliga fester där det finns både pojkar och otillåten musik, vilket skrämmer Lena. Men när Lena möter Alex så är det början till något som kommer att förändra allt för dem alla tre.

Jag tyckte verkligen om den här boken och känslan som jag fick av samhället som de levde i var verkligen kvävande. Fy vilken hemsk värld med all kontroll och dessa själslösa människor! Jag blev speciellt illa berörd av de iskalla föräldrarna som uppfostrade barnen helt kärlekslöst och såg all ömhet som något fult.

Dessutom tyckte jag att det kändes realistiskt att det tog tid för den välindoktrinerade Lena att börja ifrågasätta samhället och människorna omkring henne. Om den vändningen hade gått för snabbt eller smärtfritt så hade hon inte längre känts som den genomtänkta karaktär som hon var, eftersom det innebar att hon var tvungen att konfrontera både minnen och rädslor.

Jag riktigt längtar efter att läsa de andra två böckerna i serien! Jag hoppas att de är lika spännande!

Mitt betyg: 4/5

5 thoughts on “Delirium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s