4 = Mycket bra, Memoar, biografi & dagbok, Psykisk ohälsa

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Det gör mig så satans förbannad när människor som sannolikt aldrig krupit på badrumsgolvet med ångesten dunkande i mellangärdet, stått vid spåret beredd att hoppa, varit vakna fem dygn i sträck, suttit med kniven mot strupen, legat bältade på låst avdelning, föraktfullt säger att ”vi måste acceptera att livet inte alltid är roligt. Vi måste också få må dåligt”. Fuck you. Som om stavgång och morotsjuice och kramar och uppbygglig litteratur skulle lösa det hela. Som om ångest och depression och självmordstankar mest är en pose.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva handlar om hur författaren Ann Heberlein efter ett hypomant skov i sin bipolära sjukdom, typ 2, faller ner i en djup depression och steg för steg närmar sig självmordet. Texten är naken och självutlämnande, rak, ärlig, oändligt sorgen, gränslöst smärtsam och stundtals riktigt obehaglig.

Det är en skakande läsning och någon kanske tycker att den inte är optimal när man som jag är sjukskriven för depression, men på något sätt kändes det tvärtom som en lättnad att läsa sådant som jag kunde relatera till. Ångest, självmordstankar, skuld, skam och depression.
För någon vecka sedan försökte jag läsa en upplyftande feel good-roman som redan på baksidan lovade ett lyckligt slut, men jag tog mig inte många sidor in i den för den enda jag kunde relatera till var den deprimerade hunden. Och vad är det för mening att läsa något om man redan vet att eländet kommer gå över i nya insikter och lycka. Var finns spänningen i det? Därför får det bli böcker om psykiska sjukdomar och fantasy just nu.

Jag gillade verkligen den här boken som var något av en käftsmäll. Vi behöver verkligen prata mer om psykisk sjukdom och om hur vi som är drabbade inte är farliga brottslingar (som många tror efter att i åratal ha götts av media). Som Ann skriver är de flesta sjuka bara farliga för sig själva. Men jag blev väldigt lättad när jag googlade författaren och såg att hon inte tagit livet av sig efter att boken avslutats utan hittat en annan väg.

Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s