Bortom tron

Så fort man inte höll med om något och sa emot blev man med andra ord tillsagd att man själv hade något att dölja. Och om man inte hade något att dölja i det nuvarande, då måste ens överträdelser sträcka sig tillbaka till ett tidigare liv.

Jenna Miscavige Hill föddes in i scientologin och hennes familj tillhörde rörelsens absoluta toppskikt. Föräldrarna arbetade inom Sjöorganisationen, vilket är en slags prästerskap, och Jenna och hennes bror bodde på ett internat för scientologer. Där gällde tungt kroppsarbete varvat med skolarbete och scientologins kurser. De träffade sällan sina föräldrar och lekte nästan aldrig. De lärde sig att frukta icke-medlemmar och att alla som kritiserade kyrkan, eller lämnar den, är onda. Varje minut var schemalagd och de utvärderades dagligen och straffades om de inte förbättrade sig. Att ifrågasätta eller ha andra åsikter existerade inte.

Jag kunde inte så mycket om scientologin innan jag läste Jennas biografi Bortom tron: min uppväxt inom scientologin och min dramatiska flykt. Det jag visste var att de var en sekt och att de har en fruktansvärd syn på psykiska sjukdomar (vare sig psykiska eller fysiska sjukdomar existerar egentligen inte utan är ett symtom på att man inte är andligt utvecklad. De drar sig inte för att svartmåla psykiatrin, vilket är tråkigt och tragiskt då jag har haft anhöriga till patienter som har gått in på deras sidor och blivit rejält uppskrämda. Dessutom så vet de inte att det handlar om scientologin utan tror att det är pålitlig fakta. Här hittar du bättre sidor.).

Efter att ha läst den här boken så inser jag vilken fruktansvärt kontrollerande och manipulativ rörelse det är! Allt handlar om att få folk att betala för en massa humbug-kurser (som Jenna noggrant beskriver) som lär en att lyda blint.

Rörelsen har sitt eget språk av olika ord och förkortningar och som tur vad fanns det ett lexikon i slutet av boken för snart gick det runt i huvudet på mig.

Kulturen inom scientologin är präglad av angiveri, bestraffningar, paranoia och hot om utestängning om man inte samarbetar. Och vad som verkligen gjorde mig upprörd var att de inte gjorde någon skillnad på vuxna eller barn utan behandlade barnen lika illa. Dessutom så verkar det som om den vanliga skolgången upphörde för Jenna när hon var i 13-års åldern för att hon sedan skulle ägna sig åt scientologin på heltid.

Men Jenna lyckades, efter mycket om och men, ta sig ur sekten och  ägnar sig nu åt att hjälpa andra som lämnat eller vill lämna scientologin. Tillsammans med några andra ex-medlemmar så driver hon Ex-Scientology Kids. Nedan kan du se en intervju med Jenna och hennes man Dallas.

Mitt betyg: 3,5/5

2 Replies to “Bortom tron”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s