4 = Mycket bra, Memoar, biografi & dagbok, Psykisk ohälsa

Vansinnet – Mitt bipolära liv

Ena dagen är jag närmast katatonisk, nästa dag förs jag i raketfart mot en blandad episod. (…) Alla ljud sticker som nålar i öronen, tankarna blir svarta och blodiga. Det här helvetet är grällt och skarpt, och skär genom mitt huvud. Jag drömmer om blod.

Marya Hornbacher är författare och i Vansinnet – Mitt bipolära liv beskriver hon den bipolära sjukdom, ultra rapid cykling typ 1, som hon har lidit av sedan barndomen. I sina försök att hantera sina snabba humörsvängningar har hon i perioder utvecklat ätstörningar, självskadebeteende och alkoholism. Hon var 24 år när hon fick sin diagnos, men det tog ytterligare ett flertal år innan hon tog till sig den och insåg att hon hade en obotlig, livslång sjukdom som hon både var tvungen att medicinera för att hålla i schack, samt anpassa sitt sätt att leva efter.

Detta är en välskriven bok med ett målande språk som låter en uppleva den ofta kaotiska värld, både den inre och yttre, som Marya lever i. Man känner sig närvarande och får insikt i hur hon tänker. Det finns även härligt svart humor som lyfter upp det hela när det blir för tungt. För det blir det, ofta.

Jag tycker att Marya är otroligt modig som berättar om sin vardag och sina upplevelser och väldigt stark som kämpar på. Och jag blir rörd av hennes mans, familjs och vänners omsorg om henne och hur de ställer upp.

Mitt betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s