Övertalning

Eftersom det i år är 200 år sedan Jane Austens älskade Stolthet och fördom gavs ut så har Ugglan & boken både temainlägg om Austen (kolla in The Oxford Experience och Jane Austen i Chawton och Winchester – så bra!) samt en utlottning.
För att delta ska man själv skriva om något som är relaterat till den kära Jane, vilket inte är någon svårighet för mig då jag älskar hennes böcker.

Min favorit är Övertalning, vilken var den sista roman som Austen avslutade. Tyvärr avled hon under sommaren 1817 och boken gavs därför ut postumt i december samma år.
Och nu i dagarna, den 12/11 för att vara exakt, ger Albert Bonniers Förlag ut en ny utgåva av denna, i mina ögon, fantastiska bok.

Övertalning handlar om Anne Elliot som är en 27 år gammal ungmö som lever tillsammans med sin bördsfixerade fader Sir Walter och självupptagna storasyster Elizabeth. Åtta år tidigare tackade hon nej till ett frieri från sjöoffieceren Frederick Wentworth efter att ha påverkats i denna riktning av sin vän och mentor Lady Russel. Hypokondriska lillasyster Mary är gift med en godsägarson i grannskapet och Anne bor ofta hos henne för att hjälpa henne med barnen.

Sir Walter har på familjegodset Kellynch Hall levt över sina tillgångar och till slut finns det ingen annan utväg än att hyra ut bostaden och bosätta sig i Bath.
Amiral Croft och hans fru Sophia flyttar in och det visar sig att hon är syster till Fredrick (han har stigit i graderna och är nu en förmögen man). Av denna anledning korsas Annes och Fredericks vägar igen och Anne inser att hon aldrig aldrig glömt honom.
Och han har i sin tur har aldrig förlåtit henne.

Anne blir allt blekare för var år som går efter att hon avvisat Fredericks frieri och hennes enda kontakt med det familjeliv som hon längtar efter hittar hon hos Mary.
Marys svägerskor, Henrietta och Louisa, är på jakt efter var sin make och försöker fånga Frederick. Och mitt i alltihop står Anne med sitt sargade hjärta och ser på! Det är omöjligt att inte känna sympati med henne.

Det brukar sägas att Övertalning är Austens mörkaste bok. Det har spekulerats i om det berodde på en bitterhet över det egna livet eller om stämningen i boken påverkades av att hon var sjukdom i själva verket döende.
De övergripande temana i boken är, enligt min uppfattning, ånger över felaktiga beslut och den ogifta kvinnans utsatthet.
Det kan verka lite hysteriskt för moderna ögon hur svägerskorna bär sig åt för att fånga hans uppmärksamhet, men när man placerar dem i sitt historiska sammanhang så förstår man att det var en nödvändighet.graphic_janeausten_4seasons-p
En ogift kvinna var, vilket Austen visste alltför väl, en ekonomisk börda för resten av familjen och dessutom var hon omyndig. Hon hade ingen rätt att besluta över sitt eget liv. När man var liten innehade fadern förmyndarskapet, när han dog gick det över till en bror eller farbror och om man gifte sig var det maken som hade rätt att bestämma över en.

En del tror att Jane Austen bara skrev kärleksromaner, och det stämmer kanske på ett plan, men samtidigt iakttog hon sin samtid både vad gällde personer och sedvänjor och kritiserade dem med sin vassa penna. Man måste se under ytan på handlingen för att förstå att Austen använde romanen som ett sätt att visa på det som var fel i samhället. Att skriva var hennes enda sätt att göra sin röst hörd.

Övertalning har filmatiserats fyra gånger, senaste 2007 som en tevefilm.

Mitt betyg: 5/5

3 thoughts on “Övertalning

  1. Tack! Just det där med att kvinnor bara skrev/skriver om romantik kan göra mig riktigt irriterad. Då har man missat så mycket av historien och budskapet som ofta genomsyrar hela boken. Detsamma gäller systrarnas Brontës böcker.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s