Trippel i bipolaritet

När Rebecca Anserud var femton år blev hon för första gången djupt deprimerad. Hon blev nedstämd, hade självmordstankar och började missbruka alkohol för att häva ångesten. Efter en tid lättade depressionen och hon gick istället upp i varv och hade svårt att sova på grund av den maniska energin.
Detta visade sig vara början på bipolär sjukdom, typ 1, men det dröjde fem år innan hon fick rätt diagnos och detta enbart tack vare att hon själv kämpade för att få hjälp.

Ett bipolärt hjärta är en kort och kärnfull självbiografi där Rebecca på ett målande sätt berättar om sin sjukdom samt ger en inblick i dagens psykiatri med dess knappa resurser. Texten varvas med hennes dikter och dagboksanteckningar samt även med kommentarer från vänner och familj. Det var en väldigt bra bok och det enda negativa med den var att jag upplevde att det fanns brister i både språket och korrekturläsningen.
Rebecca är verkligen en stark och modig tjej som vågar berätta och hon är dessutom ambassadör för (H)järnkoll. Nyhetsmorgonhar gjort en mycket bra intervju med henne.

I Dagen min dotter blev galen berättar Michael Greenberg om sommaren 1996 då hans 15-åriga dotter Sally plötsligt insjuknade i mani med psykotiska inslag. Hon diagnosticerades sedan som bipolär typ 1.

Jag blev faktiskt riktigt besviken på den här boken för författaren intellektualiserade så mycket att det blev irriterande. Visserligen skrev han om sin oro för sin dotter, men på något sätt så försvann de äkta känslorna bland allt analyserande (både av psykologisk och biologisk natur) samt name-droppandet av olika filosofer. Han verkade ha svårt att bara se Sally och därför fick jag det också. För även om boken handlar om henne så beskrev han inte henne som en människa (inte ens när han skriver om hur hon var innan sjukdomen) utan hon känns mest som ett knippe diagnoser.

 

Det är verkligen ingen överdrift att påstå att Kay Redfield Jamison är en auktoritet inom ämnet bipolaritet. Hon är klinisk psykolog och professor i psykiatri på Johns Hopkins University School of Medicine med inriktning på humörsjukdomar. Hon har skrivit fem böcker och publicerat mer än hundra vetenskapliga artiklar. Och dessutom så lider hon själv av denna sjukdom sedan hon var 17 gammal.

I sin fängslande självbiografi En orolig själ (engelsk titel: An unquiet mind) berättar hon om hur hon plågades av sjukdomens karaktäristiska humörsvängningar, men att hon inte insåg att hon var bipolär förrän hon var 28 år. Då var hon redan assisterande professor i psykiatri vid UCLA. I sin bok beskriver hon hur hon under ett flertal år vägrade acceptera sin sjukdom, vilket upprepade gånger fick henne att sluta medicinera, med förödande konsekvenser.

När En orolig själ släpptes 1995 så orsakade den sensation och Jamison fick ta emot flera priser. Bland annat så utsåg Time Magazine henne till “Hero of Medicine”.
Det är blandningen av egna erfarenheter och gedigen kunskap som gör boken så bra för hon har förmågan att beskriva sjukdomen från båda sidor på ett väldigt lättillgängligt sätt. Dessutom har hon en härlig humor och, kanske framför allt, så lyfter hon fram denna sjukdom i ljuset vilket är välbehövligt då den omges både av fördomar och missförstånd.
Hennes mål är att vara talesman för alla de som diagnostiserats, men även för de som, av olika anledningar, inte söker hjälp för sina symtom.

Jag hittade en kort intervju med henne som jag tyckte var väldigt bra.

8 thoughts on “Trippel i bipolaritet

 1. Hej! Snavade in på din blogg och måste tacka för otroligt goda boktips! Tack vare att jag hittade hit läser jag nu En orolig själ av Kay Redfield Jamison. Lärorik fantastisk bok och författare som jag kommer att läsa mer av. Ett bipolärt hjärta har jag lagt i minneslistan också. Måste bara först läsa klart Gun Ninnisdotters alla böcker. Rekommenderas.

  Gilla

   1. Gör det! Lättillgängligt språk och fängslande kvinnoöden i fattigkvarteren i Göteborg, om social och psykisk misär som går i arv. Ja, läs själv 😊

    Gilla

 2. Reblogga detta på Libido och kommenterade:
  Mycket läsvärda tips på denna blogg. Jag har tack vare tipsen läst både En orolig själ och Ett bipolärt hjärta. Två självbiografiska romaner om hur det kan vara att leva med bipolär sjukdom. Ska även läsa Stephen Frey och Mitt vansinniga liv som tipsas på denna blogg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s