Kristallnatten – del 1

 

För 75 år sedan, natten mellan den nionde och tionde november 1938, inträffade det som kom att kallas Kristallnatten i Tyskland. Då genomförde den nazistisla regimen en pogrom mot landets judiska befollkning. Affärsfönster krossades, synagogor brändes ned, 20-30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger och ungefär 400 judar dog eller tvingades ta sitt liv.

Det har gått många år och när andra värlskriget tog slut sa folk att det aldrig skulle få hända något liknande igen. Tyvärr förtrycks minoriteter över hela jorden och med anledning av detta vill jag sätta fokus på böcker som handlar om förintelsen. Jag tror att vi måste lära av historien för att inte upprepa den igen.

Den första boken om Förintelsen som jag kom i kontakt med var Anne Franks dagbok och den är verkligen fantastiskt bra. Ibland när man läser den så glömmer man bort hur ung hon var då hon skrev den för hon var väldigt insiktsfull och mogen för sin ålder. Tyvärr överlevde bara hennes pappa (Anne dog av tyfus i Bergen Belsen någon månad innan krigsslutet), men han såg till att dagboken publicerades 1947. Den kom på svenska 1953 och 2005 gavs en oavkortad originalutgåva ut. Vindslägenheten där hennes familj gömde sig under två år är numera museum.

Mitt betyg: 5/5


I filmen Freedom writers får man möta high school-elever i LA vars vardag kantas av våld och gängbråk. Deras nya engelskalärare berättar om Förintelsen och Anne Frank och uppmuntrar dem att skriva om sin situation. Eleverna startar ett projekt för att kunna bjuda in Miep Gies, kvinnan som gömde Anne och hennes familj samt räddade dagboken, till skolan.
Filmen är baserad på en verklig historia och jag tycker att den är väldigt bra. Den visar verkligen kraft det finns i böcker och hur en bok kan förändra hela ens sätt att se på världen.

Alicia Appleman-Jurman skrev ned sina erfarenheter av Förintelsen i boken Alicia: my story (den svenska titeln var Alicia och kanske finns på ditt bibliotek).

Alicias berättelse är unik då hon var en tretton år gammal flicka som på egen hand räddade ett flertal judar efter att hennes familj mördats av nazisterna. Hon svor att hon skulle berätta sin och sin familjs historia.
Jag läste den i tonåren och tyckte att den var väldigt bra och rörande.

Mitt betyg: 3,5/5

Imorgon fortsätter temat!

3 Replies to “Kristallnatten – del 1”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s