Kristallnatten – del 2

Det är Elie som är inringad

Natten av Elie Wiesel är den första delen i en trilogi som handlar om författarens upplevelser av Förintelsen och tiden efter. Han föddes i ett ungerskt ghetto och var som tonåring fånge i både Auschwitz och Buchenwald.

Vissa scener ur den här boken kommer jag aldrig glömma. Som hur nazisterna slet bebisarna ur mammornas armar och kastade dem i brinnande diken när de anlände till Auschwitz. Det är så fruktansvärt att det ger mig rysningar!

Elie Wiesel skrev denna, och förmodligen även sina andra böcker, för att något sådant aldrig mer ska behöva drabba någon. Det är en mycket gripande skildring av vad han upplevde, men den handlar även om hur människor bryts ned när de förlorar sitt hopp och sin värdighet. Hur kampen för att överleva förändrar en och får en att göra vad som helst.

Mitt betyg: 5/5

I Gömstället, The hiding place, som kom ut 1971 skriver Corrie Ten Boom om sin tid i den holländska motståndsrörelsen och hur hennes familj gömde judar i ett dolt rum i bostaden. Hon drevs av sin kristna tro att hjälpa sina medmänniskor även om det innebar att hon riskerade sin egen säkerhet.

Men familjen angavs av en holländsk informatör, arresterades och Corrie tillbringade 10 månader i dödslägret Ravensbrück. Fadern dog i arresten och systern Betsie i lägret.
Det finns en uppsjö av citat från denna kloka och varma dam som under hela sitt liv ägnade sig åt att hjälpa andra även om hon riskerade sin egen säkerhet.

Mitt betyg: 3/5

Art Spiegelman har skrivit seriealbumet Maus: en överlevandes historia, 1 Min far blöder historia samt 2 Och här började det svåra.

Det var ett sätt för honom att skildra sin fars upplevelser under andra världskriget samt ett försök att själv bearbeta det. Böckerna bygger på intervjuer som han gjorde med sin far och under researcharbetet besökte han Auschwitz där båda hans föräldrar varit fångar.

I böckerna porträtteras judar som möss, medan nazisterna är katter, men man ska inte misstolka detta och tro att detta är barnböcker. Det finns inget puttenuttigt över de här böckerna. Bilderna drabbar en med en brutalitet som är svår att värja sig emot och jag blev väldigt berörd av Maus.

Mitt betyg: 4/5

Jag skulle vilja rekommendera dem främst till tonåringar då det är ett väldigt lätt sätt att få en inblick i vad Förintelsen innebar.

Här kan du läsa en dagsfärsk intervju med Franz som upplevde Kristallnatten som barn. 75 år senare marscherar nazisterna igen – här i Sverige.

4 Replies to “Kristallnatten – del 2”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s