And if a relative happened to have frequent bouts of hypomania in which he or she experienced heightened energy, increased functionality and intense focus, the condition is often nearly impossible to detect. After all, when a person appears happy, sociable and succesful, they certainly don´t seem to be mentaly ill! By the time the cycle works its way into anxiety, paranoia and irritation, bipolar II begins to look like depression and that´s what the outside world will see.

Karla Dougherty har skrivit Less than crazy: Living fully with bipolar II för att öka kunskapen för de som drabbats av sjukdomen, men även för anhöriga och samhället i stort. Hon är själv drabbad och fick inte sin diagnos förrän hon var i femtioårsåldern (just feldiagnostisering och felmedicinering är ett stort problem för denna grupp). Hon beskriver på ett lättförstått sätt vad sjukdomen innebär, vad som händer i hjärnan, hur sjukdomen utreds och medicineras samt vad man själv kan göra för att förbättra sitt mående.

För mig hade den här boken en hög igenkänningsfaktor (jag väntar på att utredas för just bipolär II, men känner mig säker på att det är just denna sjukdom som ligger till grund för mina olika bekymmer) och den innebar att jag fick ökad insikt och förståelse för varför det blir som det blir för mig.

Bipolär II karaktäriseras av djupa, svårbehandlade depressioner och korta hypomanier med impulsivitet, ångest och eufori (om du vill veta mer så tryck på de olika länkarna här så kommer du till bra texter). En hypomani är en lindrigare form av mani och kan kännas ungefär så här:

Jag gillade speciellt kapitlen om hur hjärnan fungerar, vad det är som felas när man drabbas av bipolaritet samt kapitlet som tog upp vad man själv kan göra för att stabilisera sitt humör. Och de olika patientfallen där man fick se hur sjukdomen kan yttra sig var väldigt värdefulla.
Författaren gjorde ett utomordentligt bra jobb med att minska stigmat för denna psykiska sjukdom i synnerhet samt öka förståelsen för psykiska sjukdomar i allmänhet.

Jag kan varmt rekommendera den här boken!

”Bipolar disorder is as ‘crazy’ as a heart condition, as ‘insane’ as a broken foot. It´s a disease, pure and simple. But because it affects our brains rather than our hearts, its symptoms are not as cut and dried. Behaviour is not as black and white as a clogged artery or a high cholesterol ratio.”

Ps: Och ja, Jim Carrey är bipolär.

Mitt betyg: 4/5

One thought

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s