3 = Bra, Klassiker, Utmaningar

Dödssynden

I den moderna klassiskern Dödssynden (originalets titel är To kill a mockingbird) får vi följa pojkflickan Jean Louise ”Scout” Finch från det att hon är 6 år tills hon blir 9 under 1930-talet. Hon bor med sin pappa Atticus och storebror Jem i staden Maycomb i Alabama: Mitt emot deras hus bor den mystiske enstöringen Boo Radley som bara går ut på nätterna och vars livshistoria är en vital del av barnens lekar. Händelserna i staden når långsamt barnen och påverkar dem.

Denna boken var en del av min Tre på tre-utmaning och jag är väldigt glad för att jag valde den. På ett sätt var den briljant i sin beskrivning av händelser och stämningen i Maycomb. Genomgående teman är klass, ras och kön. Alla karaktärer kändes äkta och gjorde mig nyfiken på vad som skulle kunna hända.

Det var ett intressant grepp att berättelsen sker genom barnens perspektiv och med deras sätt att tolka sin omvärld. Deras missförstånd om omvärlden och hur magiskt tänkande genomsyrar deras liv är riktigt rörande. Samtidigt är det barnen som är mest klarsynta och ser vuxenvärldens agerande för vad det egentligen är.

Men bland tyckte jag, i alla fall under bokens första hundra sidor att den var lite trög och att det inte hände så mycket. Fast sedan fick den upp farten.

Dödssynden är den enda bok som Harper Lee gett ut, vilket är lite av ett mysterium som många har spekulerat kring under åren.

Mitt betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s