3 = Bra, Fantasy, Historiska romaner

Etiquette and espionage

”And have you killed anyone recently?”
Sophronia blinked. ”Pardon? ”
”Oh, you know, a knife to the neck, or perhaps a cleverly noosed cravat?”
Sophronia said only, ”Not my preferred diversion.”
”Oh, dear, how disapointing. Well, don’t you fret. We shall soon find you some useful hobby.”

 Året är 1851 och Sophronias mamma har fått nog av sin 14-åriga dotters ovårdade beteende. Av den anledningen skickar hon plötsligt henne till en finishing school för att hon ska lära sig att bete sig som en riktig dam. Men det visar sig att skolan inte alls är vad Sophronia föreställt sig.Istället för att enbart undervisas i att niga, dansa, förestå ett hushåll samt det korrekta sättet att svimma i en folksamling utan att skrynkla klänningen utbildas de även i en rad mycket okonventionella ämnen. Dessutom börjar Sophronia och hennes vänner söka efter den mystiska och åtråvärda prototyp som lärarna och diverse skurkar desperat vill ha.

Etiquette and espionage av Gail Carriger är en mycket rolig och nyskapande steampunkbok som stundtals knyter an till hennes böcker om Parasollprotektoratet. Det är en värld med vampyrer, varulvar, mekaniska betjänter, flygande skolor och en viktoriansk inställning till livet.

Jag gillade direkt den snabbtänkta Sophronia och njöt av hennes upptåg och skarpa kommentarer. Och lille Bumbersnoot tyckte jag var helt bedårande! Det ska bli ett rent nöje att läsa fortsättningen av serien!

Mitt betyg: 3,5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s