Personligt, Samhälle & politik

Bokbloggare mot rasism

Det här inlägget är en del av temat Bokbloggare mot rasism. Uppmärksamma det du också!

Imorgon kommer över 17 000 människor samlas i Kärrtorp för att visa sin avsky mot hur rasismen sprider sig i samhället. Och runt om i landet anordnas manifestationer mot hur hatet har blivit rumsrent genom Sverigedemokraternas framfart.

Jag tycker att det är upprörande och högst beklagligt att de har så stort stöd. Hela deras partiprogram präglas av intolerans och fördomar som de ofta underbygger med lögner och historieförfalskning. Det har varit skandal på skandal och ändå minskar inte deras stöd. Det upphör aldrig att förvåna mig. Vad hände med de humanistiska värderingarna?

SD värnar om svenskheten och säger att den måste skyddas från andra kulturer. De tycks se det svenska folket som en homogen grupp där alla är lika i värderingar och traditioner. Det räcker att se sig omkring så ser man att ingen individ är den andra lik och att alla tycker och lever olika.

SD ger sken av att de förbättringar som svenska feminister har kämpat för att uppnå för oss kvinnor något ursvenskt. Att man här i Sverige alltid värnat kvinnan, men så är givetvis inte fallet. Sverige var lika patriarkalt som så många andra länder och SD är det i synnerhet med sisina konservativa åsikter.

Vår kultur har, precis som alla andra kulturer, utvecklats genom interaktion. Ett ömsesidigt givande och tagande.

Vårt språk, som vi uppfattar som det allra svenskaste av allt, är fullt av lånord från till exempel tyska, keltiska, latin, nederländska, franska, engelska, indianspråk, finska, arabiska, persiska, romani och australiska språk. Vi är inte avskiljda från resten av världen utan en del av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s