Borta med vinden

 ”Jag ska inte tänka på det nu”, sade hon i vild förtvivlan och gömde ansiktet i kudden. ”Jag ska inte tänka på det nu. Jag ska tänka på det senare, när jag kan stå ut med det.”
Det har tagit mig flera månader att läsa ut Margaret Mitchells roman Borta med vinden, men det beror inte på att den är dålig. Nej, tvärtom så tyckte jag väldigt bra om den, men den var så lång (>1000 sidor) och mastig att jag var tvungen att ta den i etapper.

Borta med vinden handlar om Scarlett O´Hara, överklassdamen som lever på godset Tara i Georgia, USA. Hennes vardag består av baler, vackra klänningar och kurtis tills inbördeskriget bryter ut och förändrar allt.

Scarlett O´Hara är en fantastiskt intressant huvudperson som är både fascinerande och avskyvärd på samma gång.  Bara några sidor in i boken så beskrivs hon som en ”rovnatur” och det är en mycket passande beskrivning. Hon är manipulativ, fåfäng, egoistisk, elak, kallhjärtad och i mångt och mycket rent av korkad.

Vivian Leigh som Scarlett

Men ändå har hon något visst. Hon är en överlevare, en kämpe som aldrig ger sig. Hon vågar göra det som krävs för att trygga sin tillvaro trots att alla ser ner på henne för det. Genom att ta del av hennes tankar och rädslor fick jag en större förståelse för hennes sätt att agera, även om det inte gjorde hennes val ok. Det är väldigt givande att följa hennes utveckling.

En annan karaktär som jag blev förtjust i är Rhett Butler som ser på sig själv och omvärlden utan förskönande skygglappar. Han lever i ett delvis självvalt utanförskap och går emot konvenansen vilket han har gemensamt med Scarlett.

Kvinnosynen på den tiden var verkligen fruktansvärd och bördstänkandet samt de rasistiska åsikter som genomsyrade allt. De svarta beskrevs och framställs som lata och enfaldiga, som förvuxna barn. Slavägarna ser sig som snälla fäder som beskyddar och tar hand om slavarna.
Detta är åsikter som stack mig i ögonen under hela läsningen och ofta gjorde mig arg, men samtidigt var det intressant att läsa om det från de vitas synvinkel. Hur de rationaliserade sitt agerade och framställde sig själva som goda.

Det är elegant skrivet, kvicka och medryckande dialoger, ett brett register av karaktärer, fylliga miljöbeskrivningar och det känns verkligen som om man är där.

Något som irriterade mig var att boken beskrivs som en kärleksroman. Visst, den innehåller kärlek. Scarletts trånande efter Ashley (nej, det är inte en tjej) och hennes hatkärlek till Rhett.

Men framför allt är det en storslagen skildring av södern före, under och efter inbördeskriget där man får en mycket god inblick i vad som hände och, framför allt, hur söderns invånare upplevde detta. Den handlar om förändring, hur de formar människorna och att acceptera dem.
Men jag antar att eftersom boken är skriven av en kvinna så ska den förminskas till att inte vara mer än en kärleksroman. Om den skrivits av en man hade beskrivningen varit annorlunda.

Mitt betyg: 4/5

3 Replies to “Borta med vinden”

  1. I’ve learn several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
    I wonder how a lot effort you set to make such a wonderful informative website.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s