Will I ever be good enough?

In severe cases of maternal narcissism, where neglect or abuse is involved, the most basic level of parental care is missing. In more subtle cases,  daughters grow up feeling empty and bereft and dont’t understand why.

Det känns som om jag måste börja den här recensionen med en förklaring om vad narcissism är. Det är en personlighetsstörning, men samtidigt är det ett spektrum och man kan ha olika grader av narcissistiska drag.

På siten Vuxna barn till narcissistiska föräldrar kan du läsa mer om den narcissistiska mammans personlighetsdrag, narcissistiska föräldrar och psykiskt våld mot barn. Du hittar även mer fakta här.

Will I ever be good enough?: Healing the daughters of narcissistisc mothers är skriven av terapeuten Karyl McBride som själv uppfostrades av en narcissistisk mor.Boken är uppdelad i tre väldigt informativa delar: boken förklarar fenomenet narcissism hos mödrar, visar dess konsekvenser samt hur man ska göra för att läka såren som man blivit tillfogad.

e8696-narcDen tar upp de olika sätt som narcissism kan yttra sig, faderns roll i familjen (ställer han sig på mammans sida mot barnen eller försvinner han in i bakgrunden?), hur bröder favoriseras, vikten av fasaden, hur det narcissistiska arvet påverkar valet av partner, relationen och rollen som mamma samt hur man hanterar relationen till föräldern som vuxen. Med mera!

Boken innehåller massor av patientfall och även författarens personliga erfarenheter. Och man inser att de ögonblicksbilder som personerna delar med sig av enbart är toppen på isberget av de år av lidande som de utsatts för av den person som borde varit kärleksfull, beskyddande och sett till deras intressen.Jag tyckte verkligen om den här boken och den fick mig att inse och förstå många saker, saker som jag lastat mig själv för.

En av bokens främsta styrkor är att den är skriven i en varm och tillåtande ton och att den låter en veta att man visst har rätt till både kärlek och självbestämmande. Och även om den främst vänder sig till döttrar så är jag övertygad om att söner kan ha lika stor behållning av den.

Mitt betyg: 4/5

2 thoughts on “Will I ever be good enough?

  1. Pingback: Elfriede Jelinek |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s