0-6 år, 5 = Fantastisk!, 6-9 år, Klassiker, Ljud & bild

Dr. Seuss x 3

Innan jul beställde jag tre klassiska böcker av Dr. Seuss (kolla in sidan som jag länkar till här för den är verkligen fin).
Egentligen ville jag ha dem på svenska eftersom mina barn är så förtjust i filmatiseringarna av dem, men tyvärr fanns de bara på engelska.

Jag hoppas verkligen att någon gör en översättning i framtiden för det är verkligen härliga böcker med söta bilder, språk som flyter fint med kluriga rim och framför allt så är de budskap som de förmedlar viktiga. De är ett nöje att läsa, både för stora och små.

I The Lorax berättar den gamle mannen The Once-ler för en pojke om hur han som ung högg ner Truffolaträd för att kunna framställa Thneeds. Lorax är en liten orange figur som är trädens talesman.
Genomgående teman är miljöförstöring, girighet och kommersialism. Boken slutar dock i en positiv anda av att förändring är möjlig. Boken gavs ut 1971.

I den animerade filmen som kom 2012 är historien utvidgad och den innehåller även flera musikalnummer. De svenska rösterna är riktigt bra. Vi har sett den ett antal gånger och uppskattar den väldigt mycket.

How the grinch stole christmas handlar om den sure Grinchen som hatar julen och bestämmer sig för att stjäla den från alla invånarna i Whoville. Men i slutet ångrar han sig och upptäcker julens sanna mening som är gemenskap och inte julklappar. Den belyser även vikten av att ge en andra chans. Den publicerades 1957. Den här boken är min favorit av de tre.

Den kom som film 2000 med Jim Carrey i huvudrollen som Grinchen.

Horton hears a who handlar om elefanten Horton som en dag hör hur någon talar till honom från ett dammkorn. Han förstår att dammkornet rymmer sin egen värld och den han pratar med är borgmästaren i Whoville. Han placerar kornet på en klöverblomma, men omgivningen tror honom inte utan tycker att han är galen. De bestämmer sig för att förstöra blomman och Horton måste kämpa för att rädda the Whos.

Den förmedlar budskapet att alla är viktiga, även om de är små samt att man ska hålla fast vid det som är viktigt och våga gå mot strömmen.
Den gavs ut 1954. Även denna bok har animerats och är en väldigt fin och charmig film. Den kom 2008.

Mitt betyg: 5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s