The left hand of darkness

 Karhidish psychologists, though lacking mindspeech and thus like blind surgeons, were ingenious with drugs, hypnosis, spotshock, cryonic touch, and various mental therapies: I asked if these two psychopaths could not be cured. ”Cured?” Goss said. ”Would you cure a singer of his voice?”

Månadens klassiker, The left hand of darkness av Ursula K. Le Guin, är kanske lite oväntad för den är inte riktigt av det slag som man brukar förknippa med ordet ”klassiker”.
Men den amerikanske litteraturvetaren Harold Bloom har med den i sin The Western Canon där han listar klassiker och skriver: ”LeGuin, more than Tolkien, has raised fantasy into high literature, for our time”. Boken gavs ut 1969 och har vunnit flera priser.

Genly Ai är en man, en människa, från planeten Terra på diplomatiskt besök på Gethen för att införliva planetens nationer i Ekumen of Known Worlds. På Gethen råder det vinter nästan året om och invånarna är även de av människosläktet, men varken män eller kvinnor utan androgyna. En gång per månad hamnar de i kemmer då de känner sexlust och förvandlas antingen till hona eller hane för att kunna njuta och eventuellt fortplanta sig. Men Genlys uppdrag blir mer komplicerat än han förväntat sig när han blir en bricka i spelet mellan Gethens länder.


Jag har velat läsa den här boken i flera år för jag har hört den prisas. Vanligtvis brukar science fiction inte intressera mig och tyvärr förstärkte denna boken mitt motstånd mot genren.
Den var välskriven, stundtals intressant, fantasifull, men trots det så önskade jag mest att den skulle ta slut.

För på något vis så kändes huvudpersonens iakttagelser som en artikel i antropologi (efter att jag konstaterat detta så läste jag att författarinnan var dotter till just en antropolog). Jag kände aldrig något riktigt engagemang vare sig i karaktärerna eller i intrigen.

Mitt betyg: 2

4 thoughts on “The left hand of darkness

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s