Twelve years a slave

 He was my master, entitled by law to my flesh and blood, and to exercise over me such tyrannical control as his mean nature prompted; but there was no law that could prevent my looking upon him with intense contempt.

När jag läste Borta med vinden i höstas så fick jag ta del av den vita elitens åsikter om sig själva, sina slavar och slaveriet. Den här boken visar det andra perspektivet.

I Twelve years a slave berättar Solomon Northup om hur han kidnappades, togs ifrån de papper som visade att han var en fri man och såldes som slav i amerikanska södern. Detta är en sann historia och den gavs ut 1853.

Ärr efter piskan

Han berättar gripande och vältaligt om saknaden efter sin familj, om utsattheten, om att ständigt vara övervakad och tvingad att vara lydig och underdånig av rädsla för att bli straffad. Om hårt arbete och piskan som viner från morgon till kväll.

Solomon beskriver den fattigdom han och de andra slavarna levde i, hur de enbart var ägodelar och hur de saknade alla rättigheter.
Jag blev särskilt illa berörd av redogörelsen från slavmarknaden där en mor skiljs från sina barn. Så fruktansvärt!
Han, och alla de andra, slutar aldrig drömma om frihet och efter tolv år lyckas Solomon få kontakt med vänner i norr som kan hjälpa honom att bli fri.

Det här är en bok som jag rekommenderar fler att läsa, kanske just för att den ger förstahandsinformation från slaveriet och hur de drabbade upplevde sin situation. Jag vet inte om den är unik i sitt slag, men det är verkligen en mycket speciell och viktig bok.

Mitt betyg: 4/5

Boken har filmatiserats och den verkar väldigt bra!

7 thoughts on “Twelve years a slave

  1. Kan tänka mig att den innehåller många jobbiga scener. För oss som lever nu känns det ju helt oförståeligt hur slaveriet kunde få finnas och att hur många försvarade det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s