Frågor & svar, Personligt, Skönlitteratur

Påtvingad läsning

Ugglan och boken ställer frågan: Vilka böcker ”tvingades” du läsa i skolan?

Jag tvingades bara läsa en skönlitterär bok under min skolgång och det var Oskar på femman två. Det var i gymnasiet och vi fick läsa den för att den anknöt till vår utbildning på omvårdnadsprogrammet. Den hade ingen större kvalitet och jag avskydde verkligen den!

Av Susan Hoerth

I övrigt var det aldrig några böcker som alla skulle läsa, vilket jag tyckte var väldigt tråkigt. Jag upplevde att nivån under både högstadiet och gymnasiet ofta anpassades efter de som vare sig var motiverade eller intresserade så att de skulle kunna hänga med. Vi som ville läsa och lära fick därför inga riktiga utmaningar.

På sjuksköterskeutbildningen hade vi en kortkurs i pedagogik och fick läsa lite ytligt om waldorfskolan. Jag blev riktigt avundsjuk när jag såg ett exempel på de skönlitterära böcker som ingick i deras kursplan. Jag känner samma sak när jag ser filmer/serier som skildrar high school i USA där det verkar ingå att läsa Shakespeare och andra klassiker. Det känns som en riktig utbildning!

För jag anser dels att det är en del i allmänbildningen att ha koll på sånt, men även att läsning är ett ypperligt tillfälle till både upplysning och diskussion. En bok är ju ett bra sätt att ge en fördjupad inblick i en företeelse. Ett sätt att lära sig om andras upplevelser och utveckla sin empati.

4 reaktioner till “Påtvingad läsning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s