Böcker som man inte hittar hos mig

Veckans jerka baseras på artikeln Which books will never be on your shelves? och handlar alltså om böcker som man aldrig skulle kunna tänka sig att läsa eller äga. Jag håller med om det som de uttrycker i artikeln: det är väldigt intressant att kolla in andras bokhyllor.

Hos mig kommer man aldrig att hitta romance-romaner och då tänker jag på Harlequin, 50 nyanser av grått och liknande. Allt med omslag som de till höger.

I tonåren så fick jag en sådan bok i present och när jag hade läst en bit in så bytte plötsligt huvudpersonen namn! Snacka om usel korrekturläsning!
Sedan dess har jag känslan av att sådana böcker är ogenomtänkt dussinlitteratur som upprepar samma teman om och om igen utan nyskapande.

Och även om jag inte har något emot kärlek så måste det finnas fler komponenter i en bok för att få mitt intresse och behålla det. Inte bara kärlek och sexuell lust som väntar på att nå sitt klimax.

Jag kommer hellre aldrig att husera böcker av typen ”Pojken som kallades Det”. Jag brukar kalla dem eländes-biografier. De har ingen intrig och egentligen ingen upplösning, förutom att offret an dag orkar skriva om sina upplevelser.

Och alla fruktansvärda detaljer gör mig bara deppig. Det känns som om man möter så mycket sånt ändå via nyheter och filmer (varför har Hollywood-regissörer en sådan förkärlek för att skildra våldtäkter, våldtäktsförsök och det antydda hotet om att någon ska bli våldtagen? Obehagligt!).

24 thoughts on “Böcker som man inte hittar hos mig

 1. Eländesbiografier som Pojken som kallades det och såna gillar inte jag heller. Däremot blev jag riktigt lässugen när jag såg de smäktande omslagsbilderna du har med där 😉 Jag har en sida som ibland kliver fram och kräver att ”idag ska du läsa lättsmälta kärleksböcker med manliga män och våpiga kvinnor”. Och så gör jag det, och så äter jag många ostbågar, och så suckar jag (och överser med den dåliga korrekturläsningen/översättningen) lite lyckligt och sen nästa dag har jag fått nog och läser andra böcker.
  Det känns lite som att ikväll är en sån kväll.

  Gilla

 2. Usch ja, eländesporren. Som bara vältrar sig i hemska och äckliga detaljer. Snacka billigt trick när man inte kan berätta väl men vill sälja mycket.

  Gilla

 3. Som Monika skriver bara omslagen på de där böckerna gör en avskräckt. Men jag måste erkänna att jag har hela 50 nyanser trilogin hemma.

  Gilla

 4. Jag är inget för romans, Harleqmin böcker håller. Äger inga sådana i min bokhylla. Har läst ngr men gilla dem inte. 50 nyanser trilogin har jag läst och tyckte de var mycket bättre än vad jag trodde de skulle vara. Jag gilla dem för de hade en vissa spänningsmoment. Så jag kan rekommendera 50 nyanser trilogin, för de är annorlunda och bättre än andra romans böcker.

  Gilla

 5. Jag ropade en gång in drygt 20 harlequinböcker i en boklåda på auktion. Jag läste dem alla, men samma historia återkom i alla… Bara namn och miljö ändrades… Nästan som om en dator skrev dem… Fast de hade i alla fall samma namn genom var och en av böckerna… De är de enda böcker jag faktiskt slängt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s