Internationella kvinnodagen

Så här på den internationella kvinnodagen tänkte jag tipsa om några böcker om feminism som jag läst och uppskattat.

Under det rosa täcket av Nina Björk släpptes 1996 och har redan blivit en klassiker. Den är väldigt bra och beskriver debatten kring vad som är kvinnlighet från vårt svenska perspektiv.

Det andra könet av Simone de Beauvoir gavs ut 1949 och är en uppgörelse med samhällets myter om vad en kvinna är. Titeln syftar på hur mannen alltid är norm, medan kvinnan är det andra könet (till exempel: det finns läkare och så finns det kvinnliga läkare, set finns fotboll och så finns det damfotboll).

The beauty myth: how images of beauty are used against women hette på svenska Skönhetsmyten och är skriven av Naomi Wolf. Detta är en väldigt intressant och intelligent bok där författaren analyserar skönhet och media samt de olika krav som är på män och kvinnor inom detta område. Hon menar att skönhetsidealen är ett effektivt sätt att kontrollera kvinnor och göra dem kraftlösa.

Ätstört är en feministisk antologi om ätstörningar som är väldigt läsvärd. För är verkligen ätstörningar enbart ett individuellt problem som beror på den enskilda individen eller är det ett strukturellt problem som hör samman med vårt samhälle?

Ca 100 år sedan

Den feminina mystiken av Betty Friedan gavs ut 1963 och handlar mycket om de roller och värderingar som rådde i USA på femtiotalet: den lyckliga hemmafrun med de många barnen som får en kick av att städa och passa upp på sin make. Denna bok var en av orsakerna till 60-talets feministiska våg (även känd som Andra vågen).

I Vår rättmätiga plats skriver Barbro Hedwall om den svenska rösträttskampen.

Och i detta inlägget finns tre intressanta böcker om kvinnor inom litteratur och vetenskap.

Se gärna dokumentären Kampen för kvinnors rösträtt som nu finns på SVT play som handlar om suffragetterna i England.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s