Boye & Mercedes

Jag har tyckt att det är fel av Mercedes Benz att använda Karin Boyes dikt I rörelse för att kränga bilar.
Många har reagerat och nu även Svenska Akademin. De kallar det gravplundring och överväger att stämma bilföretaget.

Vad tycker du? Är det ok att använda klassiska verk i kommersiella syften?
Eller kan det bli som Peter Englund säger i intervjun med DN att Edith Södergran sätts att göra reklam för hamburgare, Gunnar Ekelöf används för att sälja blöjor, och Erik Johan Stagnelius får kränga bonvax”? 

Och vad skulle Karin tycka om detta?

9 Replies to “Boye & Mercedes”

 1. Intressant att akademien tänker så. Vi diskuterade reklamfilmen på svenskakursen i veckan då vi pratade om hur reklam använder sig av skönlitteratur och liknande för att fånga oss konsumenter, men ingen i klassen (som det sades iaf) hade reagerat negativ…

  Gilla

 2. Varken Svenska akademin eller Mercedes Benz kan säga sig äga Karin Boyes dikter. Det samma gäller för dig och mig och resten av mänskligheten. Eller så borde det vara, anser jag. Men nu finns tydligen något som heter ”kulturskyddet”, som ger Svenska akademin rätt att leka kulturpoliser. Mycket demokratiskt tvivelaktigt. Nu gäller ju detta bara en bilreklamfilm, men med bara lite fantasi inser man att en sådan lagstiftning kan bli ett reellt hot mot yttrandefriheten.

  Gilla

 3. Har man verkligen använt direkta citat från bibeln i reklam? Känns inte helt ok heller i så fall. Det är ju en helig bok för många.

  Gilla

 4. Nej, den enda som äger hennes dikter var väl Boye själv. Och det handlar väl inte om att leka ”kulturpoliser” utan om att undvika att viktiga verk trivialiseras i kommersiella syften.
  Jag vet ärligt talat inte vad jag ska svara på dina tankar om yttrandefriheten. Det hela känns lite orealistiskt, lite konspirationsteori.
  Detta handlar inte om folks rätt att uttrycka och njuta av litteratur, utan om ett multinationellt företag. Ska de få göra vad de vill för att sälja sina varor?

  Gilla

 5. Hej igen. Ja, jag tycker de ”ska få göra vad de vill”, så länge det gäller användandet av citat som är ”public domain”. Om akademin eller något annat särintresse äger makten att bestämma över vårat gemensamma kulturarv kan det lika gärna drabba drabba dig och mig som ett multinationellt företag.
  Ditt resonemang är lite i stil med ”jag är helt emot dödsstraff, ja förutom för vissa mördare och pedofiler”. Tycker man så är man ju i praktiken för dödsstraff och inte emot.

  Gilla

 6. Svenska Akademin äger inte litteraturen och har inte makten. Detta är, mig veterligen, första gången som de uttalar sig på det här sättet. Rätten att avnjuta litteratur är inte hotad på något sätt. Vi är inga offer för en kulturpolis.
  Om dödsstraff-jämförelsen: menar du att jag uttrycker dubbla budskap? Jag tycker att jag har uttryckt mina tankar runt detta tydligt.

  Gilla

 7. Nej jag trodde inte att de hade den makten, men faktum är att de har det. Tillägget i upphovsrättslagstiftningen om ”klassikerskydd” ger svenska akademin rätt att bestämma över döda författares verk, även efter att upphovsrättsskyddet har upphört. Att lagen nästan aldrig har tillämpats är ju bra, men lagen i sig blir ju inte bättre för det.
  Jag tycker att de lagar som finns kring upphovsrättsskydd redan är väl omfattande, och att det därmed är extra viktigt att verk som finns i public domain verkligen är det fullt ut. Det innebär bland annat att jag måste stå ut med att citat från mina favoritförfattare kan användas som reklamslogans, om det som är fritt verkligen är fritt blir ju sådana saker oundvikliga.
  Angående min dåliga liknelse, menade jag att jag uppfattade ditt budskap ungefär som att yttrandefriheten inte är hotad bara det är rätt personer som förbjuds att yttra sig. Fick mig att tänka lite på sådana där ambivalenta dödsstraffsmotståndare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s