Den skrikande trappan

”Temperaturen sjönk snabbt. Spökdimma svävade runt våra vrister och skvalpade mot sofforna. Och när vi såg oss över axeln hade de första verkliga apparitionerna tagit form – skuggiga gestalter som stod mitt i entréhallen.”

Lockwood & Co är en firma bestående av Anthony Lockwood, George och den nyanställda Lucy. De är tre tonåringar som har Talang för att se, höra och känna aktivitet från spöken.
Och det finns ett stort behov av deras tjänster att spåra och oskadliggöra osaliga och farliga spöken vilka under de senaste årtiondena blivit en plåga på de brittiska öarna. Alla lever i skräck för att bli spökberörd då det betyder döden och detta har påverkat hela samhället.
Men ett uppdrag går inte helt enligt planerna, vilket får konsekvensen att firman plötsligt står på ruinens brant. Dessutom har de en mordgåta att lösa och ett nytt uppdrag som troligtvis kommer kosta dem livet.

Jag hade inga förväntningar på Jonathan Strouds Den skrikande trappan. Jag har aldrig läst något av honom förut och hade inte hört några omdömen om boken, men handlingen lockade mig.
Och jag blev inte besviken för detta är en riktigt bra bok! Jag gillade bokens upplägg, att man kastades rakt in i handlingen och sedan fick veta mer om bakgrunden. Och den var väldigt spännande vilket gjorde att jag bara var tvungen att fortsätta läsa!. Dessutom var den nyskapande och annorlunda så det var svårt att förutsäga vad som skulle hända. Just att det handlade om spöken kändes fräscht och intressant. Och så var den ju så den lagom läskig också.

Personligen uppskattade jag att Lucy inte var en söt tjej, utan alldaglig och vet om det. Jag tror att jag har läst mig mätt på böcker där den kvinnliga huvudpersonen är späd, vacker och fullständigt omedveten om det vilket är så tråkigt och förutsägbart! Nej, Lucy lever inte upp till kriterierna av ”den klassiska tjejkaraktären”, utan hon är tuff, modig och smart. Dessutom är det hon som står för berättandet i boken.

George däremot är lite av en slacker, men är en mästare på förberedande undersökningar och Lockwood själv påminner en del om Sherlock Holmes.

Det var även skönt att det inte fanns ett spår av attraktion mellan de anställda på Lockwood & Co. Inga överhettade tonårshormoner med en massa drama, utan de var bara ett skönt gäng.

Nu har jag stora förväntningar på nästa bok i serien som ryktas komma i september och jag är även sugen på att utforska fler av Strouds böcker.

Stort tack till B Wahlströms för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

2 thoughts on “Den skrikande trappan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s