4 = Mycket bra, Psykisk ohälsa

Intuitive eating

It means getting back to your roots – trusting your body and its signals.

Mat är inte längre något enkelt, något som gör en mätt och som man njuter av. Det är laddat med rätt och fel, skam och skuld. Kroppen, hungern och begäret efter mat är en fiende, något som ska bemästras och om man misslyckas är man karaktärssvag. Man behöver inte ens ha en ätstörning för att känna så här utan de flesta är mer eller mindre ”normalstörda”.

Det är ständigt nya revolutionerande dieter, hypade eller dissade livsmedel och allmän hälsohets. Gör man rätt ska man inte bara förebygga i stort sett alla sjukdomar utan även förbli ung och vacker. Träning är ett sätt att kompensera för det man har ätit (när man har ”syndat” eller ”unnat sig”) och dessutom säger många av pekpinnarna emot varandra vilket gör det lätt att känna sig mer än lovligt förvirrad. Jag gör det i alla fall.

 

Intuitive eating är skriven av dietisterna Evelyn Tribole och Elyse Resch, men den handlar inte om vad man ska äta utan hur man äter och hur man ska gå till väga för att få en harmonisk relation till maten (igen).De förklarar varför dieter inte fungerar, rent biologiskt, men även på ett psykologiskt plan. Om hur alla förbud gör att man förr eller senare bryter mot dem, vilket ger en känsla av hopplöshet, låg självkänsla och, ofta, ökad vikt.Med en mängd patientfall illustrerar de sina tankegångar, som har stöd i forskningen, och kommer fram till följande steg för att må bättre:

1. Bli kvitt bantningsmentaliteten
2. Bli medveten om dina hungerkänslor
3. Slut fred med maten
4. Utmana Matpolisen
5. Känn när du är mätt
6. Upptäck den mat som tillfredsställer dig
7. Hantera dina känslor utan att använda mat
8. Acceptera och respektera din kropp
9. Rör dig (för att det känns bra, inte för att gå ner i vikt)
10. Respektera din hälsa

Jag tyckte verkligen om den här boken och kände att den gav mig väldigt mycket. Framför allt för att den känns som en sansad och vettig röst i den upptagenhet av kropp och kost som vi har i vårt samhälle.
Tonen är väldigt tillåtande. Det finns inget som är fel utan det viktiga är att lära sig av sitt beteende och fortsätta framåt i processen, i sin egen takt. Målet är inte att gå ner i vikt (trots att det kan vara en bieffekt) utan att lära sig lyssna på sin kropp och må bra.
Det är min uppfattning att den kan vara till hjälp för många, för alla oss som har tröttnat på att höra Matpolisens kommentarer i huvudet.
Mitt betyg: 4,5/5
Läs även Dark Places tankar om boken.

3 reaktioner till “Intuitive eating”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s