A study in scarlet

 There´s the scarlet thread of murder running through the colourless skein of life, and our duty is to unravel it, and isolate it, and expose every inch of it.

Berättaren i A study in scarlet (En studie i rött på svenska) av Sir Arthur Conan Doyle är Doktor Watson som i denna bok blir bekant med amatördetektiven Sherlock Holmes då de båda två är i behov av någon att dela lägenhet med. De flyttar in på den numera legendariska adressen Baker Street 221 B och det dröjer inte länge förrän Sherlock blir ombedd att hjälpa Scotland Yard med ett mordfall.

En amerikansk man hittas död i ett övergivet hus, utan någon uppenbar dödsorsak, och på väggen har någon skrivit ”Rache” med blod. Watson följer Sherlocks arbete med fallet och noterar förundrat hans slutledningsförmåga och sinne för detaljer.

Boken är indelad i två delar; en där brottet och jakten på brottslingen beskrivs och en där bakgrunden till det som har hänt framträder.

Fina illustrationer!

När jag började läsa så slogs jag genast av hur lättillgängligt språket var. Jag förväntade mig att det skulle kännas gammaldags, med tanke på att boken kom redan 1887, men så var det alltså inte. Dessutom är framställningen av Sherlock fortfarande väldigt tilltalande, trots alla de filmer och teve-serier som har tolkat honom så känns han ännu intressant.

Däremot fanns det värderingar som nog var typiska för sin tid, men som jag tyckte var ålderdomliga. Ett exempel är att Watson uttrycker att offrets ansiktsdrag var ”apliknande”, att de avslöjar hans karaktär och att det därför var lika bra att han mördades.
Det upplevde jag som fördomsfullt. Det framkommer visserligen senare att offret inte var någon trevlig man, men det känns ändå som lite av en karikatyr.

Jag kan tycka att det är lite konstigt och snudd på skrattretande att Holmes och Watson framställs som 50+ eller mer på bokomslaget ovan när det i boken framgår att de är runt 30 år. Hur tänkte de där?

Mitt betyg: 4/5

2 thoughts on “A study in scarlet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s