Deckare, Frågor & svar, Ljud & bild

Deckare – bra eller dåligt?

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?
Louise Penny
Jag måste erkänna att jag haft en hel del fördomar och negativa åsikter om deckare. Jag tyckte att de var förutsägbara dussinböcker som gottade sig i tragik, och det kanske stämmer på en del böcker. Dessutom fanns det nog en viss snobbism i min åsikt (skäms) då jag inte tyckte att det var riktig litteratur (allt utan erfarenhet, naturligtvis). Det hela var lite konstigt eftersom jag älskar Morse, Lewis och Morden i Midsomer.
Men sedan upptäckte jag Louise Penny och blev försälskad. Jag tycker att hennes böcker är så bra, de har verkligen allt. Sedan dess har jag läst Sherlock Holmes, två Elly Griffiths och håller nu på med Robert Galbraith så jag har börjat vigda mina vyer.

Inte så att jag älskar deckare nu, men jag inser att det finns många välskrivna och bra böcker i genren och att den är värd att utforskas. Och framförallt så förstår jag att jag varit fördomsfull.

Vad gäller dålig korrekturläsning så AVSKYR jag det. Det är verkligen det snabbaste sättet att förstöra en bra bok och det är ett elände oavsett vilken genre det handlar om.
Jag tror inte, trots att jag inte har tillräckligt med erfarenhet för att egentligen kunna bedöma det, att det förekommer oftare i deckare än i andra böcker.
Något annat som retar mig är dåliga översättningar. Men som tur vad råkar jag sällan ut för det för det finns så många duktiga översättare där ute.

30 reaktioner till “Deckare – bra eller dåligt?”

 1. Jag tycker det finns en hel del polisdeckarmanus som är uppenbart tomma på idéer och som är så fulla med urgamla floskler att jag misstänker att förlagen bara släpper igenom dem för att deckare är lättsålt just nu. Och så finns det förstås bra deckare också.

  Gilla

 2. Jag tycker det är lite synd att många dömer ut en hel genre som ”dålig”. Det är ju OK att inte gilla en genre för att den inte passar ens personliga smak, men ”dålig” litteratur finns inte. Korrekturläsning skulle jag tycka var bra om förlagen satsade lite mer på 🙂

  Gilla

 3. Det finns verkligen bra deckare, men tyvärr också dåliga. Det är synd att de dåliga ska få folk att döma en hel genre. Ännu viktigare känner jag att det är att man inte dömer personer som läser den genren (som man ibland kan se). Att säga att man inte gillar en bok tycker jag är helt OK, så länge det handlar om ens personliga smak.

  Gilla

 4. Jag stör mig mer på dålig reserch än på stavfel. En genre kör ju med samma typ av byggstenar så läser man många böcker inom samma genre så blir det fort enformigt därför jag gillar variation.

  Gilla

 5. Deckargenren är ingen favoritgenre överlag, men det finns några författare där som fångat mig, och jag tycker det är trist att en hel genre ska kallas dålig, pga några kanske inte så genomarbetade utgivna deckare.

  Gilla

 6. Tror inte det handlar så mycket om översättarna utan brådskan att få ut böckerna så fort som möjligt och då hoppar man nog tyvärr sista korrläsningen!

  Gilla

 7. Jag tror att jag började se deckare som dåliga eftersom många som hackade på mig för att jag läser fantasy var just deckarläsare. Men egentligen är det ju samma fördomar som man bara riktar åt olika håll.

  Gilla

 8. Det bästa är nog att växla mellan olika stilar så man får lite sug efter genren igen. Och dålig research är också hemsk. Då tappar man förtroendet för boken direkt.

  Gilla

 9. Det stämmer nog, men jag tänkte på någon bok som jag läste som innehöll taffliga och väldigt uppenbara direktöversättningar av engelska uttryck.

  Gilla

 10. Det finns många riktigt bra deckare och många riktigt dåliga, men så är det ju inom precis varenda genre. Genrer som blir riktigt populära, såsom deckare och romance, verkar alltid bli utpekade som särskilt dåliga, vilket jag aldrig riktigt förstått mig på. Det viktigaste är väl att folk läser sådant som de tycker om.

  Gilla

 11. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst ”50 nyanser av…” men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s