4 = Mycket bra, Klassiker, Samhälle & politik

Ett eget rum

”Utan självförtroende är vi lika hjälplösa som lindebarn. Och hur kan vi snabbast tillverka denna viktlösa egenskap, som trots allt är så ovärderlig? Genom att tänka att andra människor är underlägsna oss själva.”

Ett eget rum av Virginia Woolf publicerades 1929 och är frukten av hennes funderingar inför ett föredrag kring kvinnor och litteratur som hon höll på Newnham College och Girton College i Cambridge. Båda dessa är universitet för kvinnor (eftersom kvinnor inte hade tillträde till männens universitet) och i boken påpekar Woolf skillnaderna mellan de båda.
Då män har kunnat tjäna pengar så har de kunnat skänka pengar till universitet som därmed kunnat förbättras. Kvinnor har inte fått äga eller tjäna pengar och har därför inte haft sådana möjligheter. Därav skillnaderna.

Boken söker svar på många frågor:
Varför är kvinnor fattiga? Varför syns de inte i verk om historien? Varför bär den manliga världen på en sådan ilska mot kvinnor som yttrar sig på många sätt? Varför skrev inte Shakespeares syster pjäser? Varför framställs kvinnor på ett visst sätt i litteraturen? Hur påverkas den tänkande och skapande kvinnan av att få höra att hon är ointelligent? Varför trivialiseras kvinnors intressen och uttrycksformer (exempel: ”tjejfilm”, chicklit)? Varför är kvinnor ofta hårda mot varandra?

Boken var lite svår att komma in i, men när man väl gjorde det så var den en njutning att läsa. Woolf var verkligen en talangfull författare och hennes språk är underbart. Det känns ofta som om man lättjefullt flyter fram på ett vattendrag en klar och varm dag. Dessutom är hennes analys och slutsatser knivskarpa!

Hennes utgångspunkt är medelklasskvinnans, men hon relaterar även sitt resonemang till arbetarklassens villkor, om än ytligt.
Hon kommer bland annat fram till att för att få mer kvinnliga författare så behöver de ha en stadig, egen inkomst som gör att de kan ägna sin tid åt att skapa (Woolf levde på £500/år som hon ärvt).
Dessutom behöver kvinnor ett eget rum att få utföra sitt skrivande i.

2 reaktioner till “Ett eget rum”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s