3 = Bra, 9-12 år, Fantasy

Född till hjälte

”I tried to wrap my mind around what was happening, but I couldn´t do it. I knew this wasn´t a dream. I had no imagination. I could never dream up something this weird.”

Percy Jackson är en dyslektisk 12-åring med ADHD och en förmåga att hamna i klistret. Han har aldrig träffat sin pappa, utan hans familj består av hans kärleksfulla mamma och en, minst sagt, korkad styvpappa.
Han är elev på en internatskola utanför New York, men är på god väg att bli relegerad – igen. Men det visar sig snart vara det minsta av hans bekymmer för det finns något som jagar honom och som vill honom illa. Hans enda chans att överleva är att ta sig till ett sommarläger och det är en plats som är allt annat än vanlig.

Född till hjälte av Rick Riordan (Percy Jackson and the lightening thief på engelska) var en underhållande, småspännande bok där jag lärde mig en hel del om grekisk mytologi. Det är svårt att inte dra paralleller till Harry Potter-serien, men om man ska jämföra de båda så föredrar jag nog den senare.

Tonen i den här boken är ganska amerikansk, ”uppkäftig” och präglas av att Percy är streetsmart, vilket hade både för och nackdelar. Fördelarna är att det drog upp tempot och gjorde att intrigen var svår att förutsäga.

Men vid flera tillfällen upplevde jag att huvudpersonerna talade och agerade på ett sätt som inte stämde överens med deras ålder och de svårigheter de mötte var lite för skrämmande. Det var helt enkelt inte anpassat till att en orutinerad 12-åring skulle kunna möta och övervinna dem. Och där Rowling stegvis ökade svårighetsgraden och farorna för Harry och hans vänner så kändes det som om Percy blev tvungen att agera vuxen direkt.
Men jag tyckte att slutet var bra och jag tror att det kan bli en kul serie att följa så jag tänker definitivt läsa fler böcker i den.

2010 kom filmatiseringen av den här boken som har den svenska titeln Percy Jackson och kampen om åskviggen. Inga höga betyg på IMDB, men en imponerande rollista.

Mitt betyg: 3/5

3 reaktioner till “Född till hjälte”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s