Drakarnas dans

Förakt, tänkte Tyrion, all världens gemensamma språk.

Vad ska man skriva om en bok som är nästan 1100 sidor lång? Hur ska jag någonsin kunna sammanfatta handlingen? Det går ju bara inte så därför tänker jag inte ens försöka!

Drakarnas dans utspelar sig delvis parallellt med Kråkornas fest och i den får vi följa Tyrion, Bran, Daenarys, Jon Snö och ett gäng andra karaktärer. Var och en har sina egna kapitel och berättandet, som är i tredje person, växlar mellan dem. Och trots att de är så olika så blir jag på något sätt fäst vid dem alla. Ok, en del är så vidriga att de blir jag kanske inte direkt blir fäst vid, men jag är ändå nyfiken på dem och vill veta vad de ska få uppleva.

Jag har i regel svårt för tegelstenar då de är så mastiga att jag tappar sugen lite. Och det hände i början av Drakarnas dans också, men eftersom jag ville hinna läsa ut den i mars så använde jag mig av mitt gamla pluggknep = dela antalet sidor med antalet dagar så att jag vet hur mycket jag måste läsa per dag. Oftast blir det att jag läser mer än jag ”ska” och så var det även i detta fallet.

För George R.R. Martin är verkligen duktig på att skriva cliffhangers. Varenda kapitel slutar precis när något avgörande är på väg att hända vilket gör att jag fortsatte läsa, nästan med andan i halsen, för att komma tillbaka till den personen igen. Men i nästa kapitel fortsätter berättelsen med nästa karaktär och så blev jag helt inne i den och när den slutar ville jag läsa mer om den. Och så höll det på.

Ibland blev de råa detaljerna verkligen lite för magstarka för mig (när han äter råttan!! och alla antydningar om tortyr), men samtidigt är det inget onödigt gottande i äckelpäckel utan de fanns där för att beskriva karaktärernas verklighet och hjälpa till att göra skildringen levande. Ibland är det bara antydningar på vad som har hänt. Samtidigt har det kopplingar till vår egen historia för det var ju så här världen styrdes förr. Och på sina platser är det nog tyvärr så än.

För att sammanfatta så är detta är en väldigt spännande och bra bok! Nu hoppas jag att Herr Martin får tummen ur och blir klar med nästa bok. Den har titeln The winds of winter och kommer, förhoppningsvis, ges ut 2015 . Efter denna återstår A dream of spring.

Mitt betyg: 4/5

 

 1. Suverän bok det här 🙂

  Gilla

  Svara

 2. […] George RR Martin: Drakarnas dans […]

  Gilla

  Svara

 3. […] Drakarnas dans av George RR Martin […]

  Gilla

  Svara

 4. […] nummer tre valde jag George RR Martins Drakarnas dans som fick Locus Award för bästa fantasyroman […]

  Gilla

  Svara

 5. Ja, nu måste han verkligen bli klar med de avslutande böckerna, jag har följt HBO-serien slaviskt och vill läsa hans version av den senaste säsongen + läsa hur han knyter ihop trådarna.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: