Välfärdsfabriken

Vinsterna ökar, företagen växer, men arbetstillfällena blir färre och villkoren sämre.

Igår läste jag ut Välfärdsfabriken: Om arbetets mening och gränslös kontroll av Kristina Mattsson och jag tycker att detta är en sådan viktig bok! Den väckte så många känslor och tankar hos mig, men även oro inför framtiden.

Hur ska det bli om den här utvecklingen med otrygga anställningar fortsätter? Där timanställda tvingas bära med sig mobilen överallt och vara tillgänglig jämnt för att kunna svara på massutskickade sms som erbjuder arbete? Företag som förenklar arbetsuppgifterna så att de ska gå fort att göra, men även gör arbetet enahanda? När digitala hjälpmedel plötsligt styr omvårdnadsarbetet och inte ger möjlighet till flexibilitet?

Jag är undersköterska och sjuksköterska. Jag har arbetat i hemtjänsten i privat regi, men även i kommunal äldreomsorg och på avdelning inom landstinget och jag känner så väl igen mig i det som Mattsson skriver.
Om sparandet, om personalbristen, om tidshetsen, om att inte hinna äta eller träffa arbetskamraterna. Om hur man inte hinner ta sig tid med patienterna för att man ska dokumentera, svara i telefon, signera fakturer, inventera kemikalier med mera.

När man ser det sammanställt så här i en bok så inser man hur illa det verkligen är. Och det värsta av allt är det här med att man ska visa lojalitet till sin arbetsgivare vilket Mattsson visar leder till att konstruktiv kritik tystas. Om man ifrågasätter vänds det till att den som kritiserar inte klarar sitt arbete. Hur ska en organisation kunna förbättras med ett sådant klimat?

Den här boken borde alla politiker och alla chefer som har med vård och skola att göra läsa!

Stort tack till Leopard Förlag för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 3,5/5

One Reply to “Välfärdsfabriken”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s