Huset Longbourn

 Lukten av upphettat, otvättat hår förföljde henne genom herrskapets gemak och korridorer. För Sarah betydde lukten obehag: hon hade redan brännblåsor på händerna av hårjärnen, fötterna bultade av kängorna och ryggen värkte.”

Huset Longbourn: Stolthet och fördom – tjänstefolkets berättelse av Jo Baker är en ovanligt lyckad tolkning av Jane Austens bok, men från tjänstefolkets perspektiv. Den utspelar sig samtidigt som boken och medan Jane och Elizabeth förälskar sig, Lydia rymmer och Mrs Bennet är hysterisk så lever Mr och Mrs Hill samt pigorna Sarah och Polly tätt inpå, men har sina egna liv, drömmar och bekymmer.

Ett bekymmer är det hårda arbetet som aldrig tycks ta slut. Det är sprucken hud och frostknölar, promenader i lera och regn för att köpa skorosetter till fröknarna, tvätt av herrskapets fläckiga och svettluktande klänningar samt mensskydd, tappade tänder och för lite sömn. I jämförelse framstår familjen Bennets liv som lättjefullt och priviligierat (även om de själva inte tyckte det).

Frank Holl The Song of the Shirt från 1874

Sarah har jobbat hårt sedan hon som sexåring kom till Longbourn från fattigstugan. Hon drömmer om något annat, om att få se världen och att bli sedd, men utsikterna är små.
En dag anställs James som betjänt och Sarah ogillar honom direkt. Han är fåordig och mystisk, men efter ett tag förändras Sarahs känslor för honom. Via James får vi en inblick i det krig som utspelar sig i bakgrunden av Stolthet och fördom.

Men det är inte bara hopplöshet. Det är även omtanke och stöd samt kraft och mod till förändring vilket gör att tjänstefolket som grupp och Sarah som person framstår som mycket kärleksfullare och starkare än någon i familjen Bennet. Till och med den hyllade Elizabeth bleknar i skuggan av Sarah.

Arbetskläder från 1800-talet

Författaren gör ett mycket bra arbete med att förankra historien i vekligheten och synliggöra de oerhörda klasskillnaderna. Ett exempel på denna realism är att det framkommer att Mr Bingleys omtalade förmögenhet kommer från slavhandel.

Jag låg uppe en halv natt och läste ut den här boken. Jag kunde helt enkelt inte släppa den utan var tvungen att följa karaktärerna och få reda på hur det skulle gå för dem. Och ju längre in i boken som jag kom desto mindre intresserade jag mig för familjen Bennet, även om det var intressant att se dem ur ett annat perspektiv. Till slut kändes de nästan i vägen för den ”riktiga” berättelsen. Och vilken fantastisk berättelse det är!

Ett mycket stort tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4,5/5

10 thoughts on “Huset Longbourn

  1. Jag diskuterar slutet i den här kommentaren, så om någon inte läst boken kanske man inte vill läsa vidare…

    Jag håller med om en hel del av det du skriver om boken, men jag tyckte inte att den höll hela vägen. Jag blev besviken på slutet som jag inte tycker håller tyvärr. Vad tycker du om slutet jämfört med resten av boken?

    Gilla

  2. Pingback: Emilys porträtt |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s