Boknördigt, Historia, Skönlitteratur

Gratis e-böcker

Gutenbergs tryckpress

Jag har upptäckt, efter tips någonstans i bloggosfären (kommer inte ihåg från vem, men stort tack), sidan Project Gutenberg där det finns runt 45 000 gratis e-böcker i flera olika format (epub, kindle, med eller utan bilder, ljudböcker).

Eftersom jag är historienörd så var jag bara tvungen att googla lite: namnet kommer från den tyska uppfinnaren Johannes Gutenberg som på 1450-talet färdigställde en tryckpress med lösa typer för varje bokstav. På så sätt kunde man framställa böcker snabbare (men den äldsta rörliga typen kommer från Kreta, daterad 1500 f.Kr, medan kineserna tryckte den äldsta daterade boken år 868, Diamantsutran).

Project Gutenberg har verk som tidigare publicerats i god tro (bona fide), klassiska verk från antiken fram till 1900-talet. Men det finns även nutida böcker i en speciell portal där läsare och författare själva får lägga ut sina verk.

De digitaliserar och korrekturläser böckerna med hjälp av tusentals bokälskare som ställer upp gratis.

Diamantsutran
De ger rådet att man ska kolla sitt lands copyright- och upphovsrättslagar för att vara på den säkra sidan att man får ladda ner böckerna. Jag har försökt göra det (via wikipedia naturligtvis, denna källsäkra och pålitliga sida) och vad jag kan förstå så är det ok.
Men jag är ingen jurist och ganska luddig i hjärnan för tillfället (depression, inte berusad) så jag vågar inte säga säkert.
Jag hittade några böcker av P.G. Woodhouse och G.K. Chesterton samt en hög klassiker (Dickens, Mark Twain, L.M. Montgomery, Henry James med flera).
Sedan har även Amazon gratis e-böcker som man kan ladda ner till sin kindle och de finns i alla kategorier (klassiker, kokböcker, barnböcker, science fiction och fantasy, romance, deckare, erotik med mera).

3 reaktioner till “Gratis e-böcker”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s