A room full of bones

 ”Look at Bishop Augustine. He´s your ancestor. You wouldn´t want his bones kept in a cardboard box. You´d want them treated with dignity and respect.”
”But that´s different. He was a bishop.”

När Ruth kommer till Smiths museum för att delta i öppnandet av en kista från 1300-talet så hittar hon kuratorn död på golvet. Det är oklart om han har mördats och det visar sig snart att både han och museets ägare Lord Danforth Smith har fått hotfulla brev. De kommer från en grupp aboriginer som vill ha tillbaka sina förfäders ben som lordens förfader ”köpte” på 1800-talet.Griffiths

Ruth får i uppgift att undersöka museets bensamling som bokstavligt fyller ett helt rum. Samtidigt letar Nelson både efter eventuella mördare och försöker spränga en drogkartell. Men plötsligt blir han dödssjuk och läkarna vet inte varför.

full of bones av Elly Griffiths var en väldigt komplex bok som handlar om så mycket mer än bara ett mordfall. Den berör ämnen som rasism, föräldraskap, hästkapplöpning, kolonialism, djurrätt och genusfrågor. Griffiths är väldigt skicklig på att väva samman de olika världar, frågor och sidospår som hon beskriver till en fungerande och mycket spännande helhet.

Det är nog därför jag gillar böckerna om Ruth, förutom den torra humorn och de färgstarka karaktärerna förstås.

Den svenska titeln är Känslan av död.

Mitt betyg: 4/5

3 thoughts on “A room full of bones

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s