Ull

Att tänka var okej; tankar tog man med sig i graven. Men inget samarbete, inga samordnade grupper, inget utbyte av idéer.

13053530_O_1Världen är förstörd och full av gift och det enda sättet att överleva är att hålla sig under jord i stora silos. Och så har de gjort i generationer.
Silon är ett självförsörjande samhälle med speciella regler som ska skydda invånarna. Det viktigaste av allt är att man inte får prata eller spekulera om utsidan. Gör man det döms man till döden genom att gå utanför silon. Innan gifterna dödar ska den dömde rengöra lvervakningskamerornas linser med just ull. Det är genom kamerorna som silons invånare ser ut på resterna av världen. Och inuti silon bubblar intriger, längtan och rädsla precis under ytan vilket driver igång händelser som förändrar allt och alla.

wool___hugh_howey____illusion_behind_the_pixels__by_thomcaptcha-d5wxbay
Bildkälla

Jag tycker att livet i silon är fascinerande och Ull av Hugh Howey går riktigt fort att läsa trots att den är tjock. Den är spännande, nyskapande, skrämmande och troligtvis den bästa dystopi som jag någonsin läst. Men jag ska erkänna att jag kände för att sluta efter bokens första del för det kändes bara för tungt och klaustrofobiskt. Det utvecklade sig helt enkelt inte alls som jag förväntat mig. Men jag är väldigt glad att jag inte gav upp för wow, vilket läsäventyr!

Och Juliette är en helt underbar karaktär! Stark, modig, uppfinningsrik, rakryggad och tekniskt begåvad. Det var en ren njutning att läsa om en kvinna där hennes kön inte definierar eller begränsar henne.

Mitt betyg: 5/5

13 Replies to “Ull”

    1. Den är inte som andra dystopier utan är mer nyskapande. Den överraskade mig, på ett positivt sätt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s