Jesus feminist

Patriarchy is not God’s dream for humanity.

Jesus-Feminist-Cover-copyDen senaste tiden har jag börjat hitta tillbaka till min kristna tro. Jag har velat fram och tillbaka, varit kritisk och rent ut sagt förbannad. Inte på Jesus som jag alltid betraktat som en förebild och revolutionär utan på kyrkan. Kyrkans historia med kvinnoförakt, förtryck och våld är inget lockande. Ärligt talat har kyrkan mest känts som en rasistisk och konservativ herrklubb (vilket vissa olyckliga händelser i min församling tyvärr bekräftade).

Men förra sommaren mötte jag en präst via mitt arbete som var kvinna, färgad och lesbisk. Det blev början till vändningen för om hon kunde hitta en plats i kyrkan så borde det ju finnas plats för mig också, trots att jag inte är stockkonservativ.

Så hur ska man då få ihop Bibelns alla motstridiga budskap? Jag vet inte, men det finns uppenbarligen människor där ute som gör det och Sarah Bessey är en av dem.

IMGP6513I Jesus feminist skriver hon om hur bibeltexter har felöversatts, feltolkats, ignorerats eller överbetonats. Allt med baktanken och följden att utestänga kvinnor och tysta dem. Bessey tar upp just de citat som säger att kvinnor ska vara tysta och fogliga och sätter dem i sitt rätta sammanhang. Hon berättar om hur Jesus inkluderade kvinnor och hur urkyrkan var full av starka kvinnor som predikade.
Hon skriver även om sin tro och sina tvivel och frustrationer och tonen är varm och tillåtande..
En bra och intressant bok vars första del var bäst.

Jag hittade denna intressanta artikel om nutida bibelforskning och kvinnor i den antika kyrkan och författaren ger tips på tio böcker om kristendom och feminism som jag blir nyfiken på.

Läs även Elaine Pagels klassiska bok De gnostiska evangelierna eller Apokryferna till Nya Testamentet med de kristna texter som inte kvalade in i Bibeln (vilka som fick vara med och sågs som sanna respektive kätterska bestämdes vid Konciliet i Hippo år 393 och Konciliet i Kartago år 397).
Mitt betyg: 3,5/5

One thought on “Jesus feminist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s