5 = Fantastisk!, Historia, Memoar, biografi & dagbok

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

”Vad de två nyanlända behöver är ju inte tak över huvudet utan fast mark under fötterna, och där Barnet kan slå rot kanske även de med tiden kan bottna.”

9789100126278De nyanlända är Göran Rosenbergs föräldrar och Barnet är han själv. I Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz skriver han, främst, om faderns väg från koncentrationslägret till familjelivet i Sverige. Om att starta om i ett nytt land, med ett nytt språk och med hjärtat fullt av fasansfulla minnen. Han reser till de platser där fadern skickades efter Auschwitz, läger där David tvingades arbeta för olika företag.
Författaren skriver på ett vackert och gripande sätt om sin egen uppväxt. Om att vara annorlunda och att leva med föräldrarnas tystnad och skuggor. Och om hur eftervärlden hanterade sin skuld och sitt ansvar för det som hänt; hur de konstruerade Den Oblyga Lögnen, som Rosenberg kallar den.

Den här boken var svår, snudd på omöjligt, att lägga ner och jag kan verkligen förstå att den fick Augustpriset (2012). Det var många saker som berörde mig, men tre lite mer än de andra:

  • 7415416403440685865
    Barn som sover i Lodz ghetto. De allra flesta av dem dog i gaskammarbilar i dödslägret Chelmno.

    ”utleveransen” av ghettot i Lodz och hur barnen offrades först (lille Obdjanek!),

  • hur man i Sverige visste så mycket om vad som hände judarna, men ändå oroade sig för att krigsslutet skulle ge en ”fredskris” då kriget ledde till välfärd
  • Tysklands nedlåtande ”ersättning” till de överlevande som tycks ha varit någon slags VM i byråkrati (hur sjutton kunde de fysiska menen vara i centrum medan de psykiska negligerades? Hur kunde någon förvänta sig att de som suttit i koncentrationsläger bara skulle skaka av sig det som hänt och gå vidare?!).

En helt otrolig bok som verkligen alla borde läsa, speciellt ungdomar! Och så de som röstade på SD, naturligtvis.

Mitt betyg: 5/5

Det går att provläsa ett stycke ur boken här.

Besök Yad Vashem som är Israels arkiv över och forskningscenter om Förintelsen för mer information. Bilden på barnen kommer därifrån.

3 reaktioner till “Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s