Hälsa, Ljud & bild, Psykisk ohälsa

Robin Williams

Jag läste nyss att Robin Williams är död. Att han tagit livet av sig på grund av att han var mitt i en djup depression.

Det är så fruktansvärt sorgligt! Han är nog den skådespelare som jag tyckt mest om. Jag har följt och älskat honom från Mork & Mindy till The Crazy Ones. Hans roll i Döda poeters sällskap öppnade poet460min lilla arbetarklassvärld för poesin och för det är jag honom evigt tacksam.

Vad inte många visste, men som nämnts i någon intervju, var att Robin var bipolär (vet ej vilken typ i det bipolära spektrat han var, men jag skulle gissa på typ 1 eller 2). Han hade även missbruksproblem, vilket är väldigt vanligt bland bipolära då många använder alkohol och/eller droger för att ta udden av manin/hypomanin och för att orka ta sig igenom depressionerna.

Bipolär sjukdom är kronisk och i de flesta fall ärftlig. En av fem med sjukdomen tar sitt liv. Ungdomar är de som oftast begår självmord.

Robin Williams död är en tragedi. Att det dessutom finns så mycket skam och fördomar kring psykisk ohälsa är en ännu större tragedi.

RobinWilliamsEn fysisk sjukdom är begränsad till sina symtom och man kan prata om det med andra och få stöd. Psykisk sjukdom är mer än sina symtom och omgärdas ofta av tystnad.

Inte nog med att man mår dåligt, men man hamnar även i ett vacuum där folk inte vågar prata om det eller så appliceras en massa fördomar och antaganden på en. Man är En Sån Där. Någon som är farlig, en galning, en idiot. Man är inte sig själv längre utan begränsas till en diagnos. Vi och dom.

Därför pratar man inte om hur man mår. Därför söker många inte hjälp. Därför slutar många ta sina mediciner.

För man vill inte vara En Sån Där.

Vila i frid, Robin!

Lär dig mer om bipolär sjukdom här och här.

Uppdatering 3/10 2017: Senare uppgifter har visat att Robin led av Lewy body vilket är en form av demens som först ger sömnproblem och hallucinationer medan minnesstörningarna kommer senare.

6 reaktioner till “Robin Williams”

 1. Mycket bra skrivet! Det är så viktigt att prata om psykisk ohälsa, att få bort stämpeln av skam som florerar kring det.
  I Williams fall handlade det troligtvis om Bipolär typ II där hypomani inte är lika intensiv som maniska episoder. Detta gör personen full av energi och kreativ men inte lika okontrollerat som en full manisk episod.

  Många människor vågar inte berätta eller ens söka hjälp av rädsla för att bli dömda eller utskrattade. Inom mitt jobb har jag stött på människor som upplevt att (allmän) läkare inte ens tagit de på allvar i deras lidande vilket också resulterat i att de inte fått den hjälp de kanske hade behövt.

  Gilla

  1. Tack! Tror också att han hade typ 2 och var hypoman ofta. I alla fall kändes han så i många roller. Att folk inte får rätt hjälp är riktigt illa, att allmänläkare är för okunniga eller att väntetider inom psykiatrin är långa.

   Gilla

 2. Väldigt bra skrivet och det är verkligen tragiskt att det ska vara så mycket hysch hysch om psykisk ohälsa. Det borde inte vara något man måste skämmas för!
  Det är så sorgligt att världen förlorat en till underbar människa till självmord.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s