5 = Fantastisk!, Religion

Cranky, beautiful faith

I swear like a truck driver, I´m covered in tattoos, and I´m kind of selfish. Nothing about me says ”Lutheran Pastor”.

image2Nadia Bolz-Weber passar definitivt inte in i den klassiska bilden av hur en kristen ska vara eller se ut (precis som Noah Levine inte ser ut som en buddhistisk lärare). Och det är förmodligen därför jag gillar henne (och honom också).

Nadia växte upp i konservativa Church of Christ där hennes ifrågasättande och kärlek för punkrock inte uppskattades. Församlingens ”bible-bashing” kombinerat med att hon såg annorlunda ut på grund av att hon lider av Graves sjukdom ledde till att hon hamnade i missbruk.

Flera år senare, när hon höll i vakan för en vän från AA, upplevde hon kallelsen att bli präst. Nadia skriver om sin väg, feminism och missbruk. Om att finna tron mot sin vilja och upptäcka Guds personliga delaktighet i sitt liv. Om arbeta för och med de människor som har dåliga erfarenheter av kyrkan.

Dessutom är hon jävligt rolig (har tidigare arbetat som komiker), smart och har en förmåga att inkludera alla i sin kyrka: House of Sinners and Saints. Det är inte svårt för mig att kunna relatera till det och jag kände mig hemma i hennes text. Faktum är att jag önskar att hon startade en filial där jag bor alternativt flyttade hit (det är väl ändå inte för mycket begärt).

Varje del av boken börjar med samma sida ur Nya Testamentet (Johannes 20 där Maria Magdalena besöker graven) och en fras i texten är skriven i versaler. Den frasen är temat för de kommande kapitlen. Kan nämna att Maria Magdalena, synderskan som i århundraden fått utstå spott och spe från kyrkan, är Nadias favorit och finns avbildad på hennes ena arm.

20140705-194914-71354803.jpgMan behöver definitivt inte vara troende för att läsa Cranky, beautiful faith och om man, precis som jag, har en negativ bild av kristna (speciellt i USA) så är den här boken verkligen en frisk fläkt. Dessutom lämnade den mig med känslan av att kristendomen kan vara något helt annat än den är idag, att den kan vara så mycket mer.

Om ni vill läsa mer om Nadia så är detta en av många artiklar om henne. Och här lägger hon ut sina predikningar (man kan även lyssna till dem om man vill).

Nu skulle jag vilja läsa en liknande bok om islam så om någon där ute känner till någon så vore jag väldigt tacksam för en kommentar.

Mitt betyg: 5/5

4 reaktioner till “Cranky, beautiful faith”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s