Rose Blanche

rose-blancheRose Blanche är skriven och tecknad av Roberto Innocenti och jag minns när jag läste den som liten. Det är väldigt lite text så de tydligaste minnena är just bilderna som är både realistiska och vackra. Och ledsamma.

För detta är en bok som man blir ledsen av. Det är omöjligt att inte bli berörd av historien om lilla tyska Rose som beskriver andra världskriget från barnets perspektiv. Hon vet inte riktigt vad som händer eller varför, men hon lägger märke till alla små och stora förändringar.

En dag ser hon en pojke bli inknuffad i en militärbil av soldater och blir nyfiken. Vart tar den lilla pojken vägen?

Hon följer bilen och går sedan genom en skog. Där hittar hon träbaracker bakom ett taggtrådselstängsel och innanför taggtråden står hungriga barn i fångkläder. Hon ger dem smörgåsen hon har i fickan och återkommer sedan varje dag med mer mat.

IMG_3849Igår läste jag Rose Blanche för mina barn, sju och fem år, och sedan pratade vi om boken. De fick berätta hur de uppfattade den och så försökte jag lotsa dem lite när de tolkade fel. De trodde till exempel att barnen gjort något dumt och att det var därför de hade ”tjuvkläder” på sig. Jag är osäker på hur mycket de förstod, men det är en början iallafall.

Rose Blanche betyder Vita Rosen och var den motståndsgrupp där bland annat Sophie Scholl ingick. Och visst utövar den modiga Rose ett motstånd och visar en naturlig empati för andra som inte lämnar en opåverkad.

Boken kom ut 1985 och har vunnit flera priser. Tyvärr tycks den inte finnas att köpa på svenska längre, men ni hittar förhoppningsvis den på ert bibliotek. Precis som jag gjorde.

Mitt betyg: 5/5

 

One Reply to “Rose Blanche”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s