Emilys porträtt

”Bara för att jag är fattig är jag inte dum i huvudet”, tillade jag djärvt.

”Nej, nej”, sa herrn. ”Det tror jag visst inte.”

IMG_3792Erin är en fattig flicka som får chansen att undfly fabriksarbetet genom ett tillfälligt jobb som piga i en prästfamilj som bor i en liten by.

Familjen heter Brontë och den Emily som nämns i titeln är alltså Emily Brontë som skrev Svindlande höjder. Genom Erins uppmärksamma och intelligenta iakttagelser får vi komma familjen nära.

Men det är Erin som är huvudpersonen och precis som i Huset Longbourn får vi genom henne se villkoren som arbetarklassen levde under. Hon har drömmar om ett bättre liv där hon får vara sin egen och kanske till och med kan få måla. Och vänskapen med Emily kommer prägla henne under resten av livet.

Jag har läst både systrarnas böcker och flera biografier om dem så Emilys porträtt av Margareta Lindholm hade kunnat bli en stor besvikelse för mig, men jag tyckte väldigt mycket om den. Främst för att den kändes så levande och realistisk.

hämtaMen även på grund av språket som är poetiskt utan att vara överväldigande. Det har en klarhet och renhet och även om det är en tunn bok så har den en självklar storhet. Sedan blev jag väldigt berörd av Erin och hennes liv.

Jag måste även nämna bokens omslag som jag tycker är så otroligt vackert och passar så bra till handlingen som delvis utspelar sig på de ljungtäckta hedar som systrarna skrev om. Och nu är jag väldigt sugen på att läsa om deras böcker.

Ett väldigt stort tack till Kabusa Böcker för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 5/5

 

5 Replies to “Emilys porträtt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s