Klassiker, Memoar, biografi & dagbok, Psykisk ohälsa

Emily Brontë

Här kommer det första inlägget i min serie om författare med psykisk ohälsa.

Emily_Brontë_croppedEmily Brontë skrev bara en roman, Svindlande höjder, innan hon dog i tuberkulos år 1848. Då var hon 30 år gammal.

För eftervärlden framstår hon som en mystisk person, vilket delvis förstärks av att det finns så lite information om henne. Det finns bara bevarat två brev och två dagbokssidor som hon skrivit själv samt två ”birthday papers” skrivna av systern Anne (du kan läsa dem här). Mycket information om henne har filtreras genom storasyster Charlotte som kan sägas startade myten om Emily.

Numera funderar forskare på om Emily kanske led av Aspergers, vilket är ett syndrom som hör till autismspektrumet. Det finns flera drag i hennes personlighet som tyder på det.

Emily var väldigt blyg, vilket numera kanske skulle kategoriseras som social fobi. Hon trivdes bäst hemma och hemmet, familjen och dess få tjänare utgjorde hela hennes värld. Hon var väldigt varmt fäst vid dem alla.

the_bronte_sisters_by_patrick_branwell_bronte_restored
Anne, Emily & Charlotte, ca 1834. Brodern Branwell som målade porträttet stod i mitten, men suddades av någon anledning ut.

Hon levde ett väldigt isolerat liv och det finns berättelser om att hon vid möten med folk i byn var oförskämd och konfrontativ. Kanske hade hon svårt att tolka det sociala spelet vilket gjorde att det ibland blev fel och att det var en orsak till att hon helst höll sig hemma.

Samtidigt var hon väldigt stark, både psykiskt och fysiskt. Hon var bestämd och mycket intelligent. Charlotte upplevde henne som den starkaste av syskonen och en arbetsgivare prisade hennes intelligens.

Många med Aspergers har specifika intressen som de förlorar sig i och för Emily var det naturen och skrivandet, speciellt fantasilanden Gondal och Angria. Hennes sätt att skriva, som präglas av ett unikt uttryck och upplevelse av omvärlden, kan även det kopplas till Aspergers.

Hon älskade djur och natur och trivdes bäst med att promenera på heden med sina systrar eller sin hund Keeper. Med naturen kände hon en djup kontakt vilket märktes i hennes texter.

När hon dog var hon mycket tunn, vilket tolkats som en följd av sjukdomen som tog hennes liv. Kistan som gjordes åt henne var bara 40,64 cm bred (16 inches). Men en annan förklaring är att hon kan ha haft anorexia nervosa som är vanligt bland personer med Asperger. Om så var fallet bidrog ätstörningen till att tuberkulosen förvärrades och att hon avled.

I have dreamt in my life, 

dreamsthat have stayed with me ever after. 

and changed my ideas;

they have gone through and through me,

like wine through water,

and altered the color of my mind. 

Emily Brontë

Hon hade perioder då hon svälte sig, speciellt vid de tillfällen då hon reste iväg för att arbeta och hade stark hemlängtan. Kanske var det hennes sätt att känna att hon hade kontroll över sin situation.

Emily hade också väldigt strikta rutiner och när hon reste bort var det svårt för henne att anpassa sig till de rutiner som rådde där.

Det finns även belägg för att Emily, precis som sina syskon, drabbades av depressioner vilket är även det är vanligt för de som har Aspergers.

Här hittar du mer information om Aspergers syndrom:

4 reaktioner till “Emily Brontë”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s