Frågor & svar

Recensionsprocessen

I veckans jerka är Annika nyfiken på hur vi skriver recensionerna till böckerna vi läser och vill att bi delar med oss av våra bästa recenseringstips!

För mig går det till så här:

img_4239
Så här ser den ut. Ett jäkla kludd och lösa blad hit och dit. 🙂

Jag gör anteckningar i en speciell anteckningsbok under tiden jag läser för annars skulle jag aldrig komma ihåg mina upplevelser av boken samt tankar och åsikter om den. Själva betyget skriver jag i när jag precis avslutat boken.

Ibland, om jag inte har anteckningsboken i närheten, så skriver jag direkt i wordpress-appen.

Sedan brukar jag, någon gång under läsningen, göra en sammanfattning av handlingen, men det blir när andan faller på och jag känner att jag får till det på et bra sätt. Men jag tycker att det är bra att inte göra det för sent i boken för då kan det ha hänt så mycket att jag får svårt att avgränsa mig till det som hände i början. Ibland är det ju så att det händer något en bit in i boken som gör att hela handlingen ändrar riktning. Jag vill ju inte spoila läsningen för någon.

BookCatDrawingReadingJag letar även efter ett bra citat när jag läser som jag sedan sätter överst i recensionen. I vissa böcker är det jättesvårt att hitta något som är passande medan det i andra finns hur många som helst. Jag vill gärna ha ett som lockar till läsning. Som är spännande, roligt eller tänkvärt.

I somras blev jag intresserad av att ta egna foton på böckerna jag läser istället för att använda mig en bild från förlaget eller bokus. Jag har alltid gillat att fotografera så det har blivit en rolig del av bokbloggandet att ta bilder på lite olika ställen. I stugan fanns det massor av kul ställen att använda som bakgrunder och jag traskade runt i trädgården med mina bokhögar.

Själva sammanställningen av recensionen kan däremot ta lite tid. Just nu har jag anteckningar om böcker som jag läste i juni som jag fortfarande inte tagit tag i. Men de kommer. Så småningom.

 

25 reaktioner till “Recensionsprocessen”

  1. Så som du gör borde jag nog också göra, det är mycket som faller mellan stolarna annars. Men ibland kan jag tycka att det stör mig lite om jag måste tänka på att anteckna också, ibland vill man ju bara försvinna in i boken.

    Gilla

  2. Så strukturerad du är! Lite av det skulle nog jag behöva! Dock har jag svårt att anteckna mitt under läsningen, jag vill läsa och inte skriva! Men kanske små stödord eller liknande, anteckna sidnr på bra citat kanske. Tack för tipsen!

    Gilla

  3. Vår process ser helt olika ut! Jag gör möjligtvis hundöron och kanske en understrykning i boken, men inga anteckningar. Ingen sammanfattning av handlingen heller, men däremot kan jag visserligen dröja med recensionen tills jag har en hög böcker att recensera, men sällan mer än några veckor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s