Memoar, biografi & dagbok, Psykisk ohälsa

Will Elliott

hämtaJag hade aldrig hört talas om författaren Will Elliott förut förrän jag hittade honom när jag sökte efter författare med schizofreni.

Jag måste nämna detta direkt: schizofreni är inte detsamma som personlighetsklyvning, utan det kallas dissociativ identitetsstörning. Så snälla sluta använda schizofren som en synonym för splittrad (sluta använda diagnoser på det sättet rent allmänt)!

Han är född 1979 och bor i Brisbane i Australien. Han skriver inom skräckgenren och har publicerat flera böcker som vunnit priser.

2009 gav han ut memoaren Strange places som handlar om hans utveckling som författare och hans sjukdom. Den nominerades till Prime Minister’s Literary Awards for Non-fiction 2010.

I boken skriver han om symtom som hallucinationer och paranoia. Han upplevde att hans familj var ute efter honom, att teven talade till honom och sa att den visste vad han gjort och en natt såg han hur månen sprängdes i bitar av kärnvapen. När hans bror skrev låttexter till sitt band så trodde Elliott att de var en direkt attack mot  honom. Han var naturligtvis väldigt rädd och beväpnade sig vid ett tillfälle med saxar ifall han skulle bli attackerad av sin familj.

acf1c5ceab4047d9a220a51f69c6c655Elliott insjuknade i slutet av tonåren och det är vanligt att sjukdomen debuterar i den åldern. Vid den tiden rökte han dessutom en hel del marijuana och han misstänker att det kan ha varit en trigger (den drogen är känd för att kunna ge psykoser) även om han hade redan innan haft känningar av sjukdomen. Han fick en psykotisk episod och diagnosticerades, men efter något år slutade han ta sin medicin.

”Because you’re there talking to a doctor, you must have a problem, so I’d totally pulled myself out of the mental health system and away from medication and thought, I can beat this on my own. Which wasn’t a wise move. It was perfectly visible to others that something wasn’t right.”

Elliott drabbades av en ny psykos och har sedan dess accepterat och lärt sig leva med sin sjukdom. Och framför allt har han visat att diagnosen inte behöver betyda ett tomt och oproduktivt liv.

Lär dig mer om schizofreni här:

2 reaktioner till “Will Elliott”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s