En halv gul sol

Jag är nigerian eftersom den vite mannen skapade Nigeria och gav mig den identiteten. Jag är svart eftersom den vite mannen skapade svart som en rak motsatts till vit. Men jag var igbo innan den vite mannen kom.

20140716-122353-44633371

Det är inte helt lätt att beskriva handlingen, men jag gör ett försök.

Olanna och Kainene är tvillingsystrar, men otroligt olika. I hela deras liv har Olanna fått omvärldens gillande för sin skönhet, medan Kainene varit den fula. Detta har gjort att de förlorat den närhet som de hade till varandra som yngre.

Olanna flyttar ihop med politiskt engagerade Odeningbo medan Kainene satsar på sin karriär och har ett förhållande med Richard som vill skriva en roman. Hos Odeningbo arbetar den fattiga pojken Ugwu som tjänare och även han är en huvudperson.

Boken utspelar sig under 60-talet och vi får följa systrarna och människorna runt dem innan och under det inbördeskrig som uppstod då Biafra försökte bryta sig ur Nigeria.

En halv gul sol av Chimamanda Ngozie Adichie är utsökt, både i språket och handlingen. Och även om den beskriver en kultur och plats som jag aldrig upplevt så kände jag ändå mig hemma där. Jag kunde se både karaktärerna och platsen framför mig. Och det var intressant att följa med i karaktärernas utveckling även om jag blev ganska besviken på hur en del av dem betedde sig. Men samtidigt är det ju så vi människor är. Ofullkomliga.

Chimamanda-Ngozi-Adichie-3Jag vet inte hur många gånger jag hört folk säga att ”de där” (vilket kan vara afrikaner, folk i mellanöstern eller egentligen alla som inte är de själva) inte kan hålla sams. Att demokrati och fred är omöjliga för ”såna där” precis som om de var för dumma och ociviliserade för att förstå begrepp som är självklara för dem själva (som om demokrati inte är ett work-in-progress även för oss).

Därför var det extra intressant att följa huvudpersonernas diskussioner och ta del av deras kunskap och erfarenhet. Att se hur situationen i dessa länder är en direkt följd av den koloniala söndra-och-härska-strategin och att själva staterna är skapade av kolonisatörerna utan någon hänsyn till människorna som bodde i området.

Och nu till det negativa om den här boken. Baksidan! Den spoilar ju för sjutton nästan hela boken! Jag satt ofta bara och väntade på att de omnämnda sakerna skulle hända vilket gjorde att jag aldrig blev överraskad. Så jäkla onödigt!!

Mitt betyg: 4,5/5

2 thoughts on “En halv gul sol

  1. Pingback: Prisvinnare |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s