Sylvia Plath

Serien om författare med psykisk ohälsa fortsätter!

Sylvia Plath är en speciell person för mig och finns därför förevigad på min boktatuering. Jag tycker att hon var en fascinerande kvinna. Hon var mycket intelligent, en lysande poet, skrev fantastiska noveller och hennes enda bok, Glaskupan, är en klassiker.

Silvia-Plath-poesía-y-bipolaridad-2-218x300Jag läser ständigt, men bara lite i taget för jag vill inte komma till deras slut, hennes samlade dagböcker som är så oerhört bra att de riktigt tar andan ur mig. Att kunna skriva dagbok, om vardagsliv och funderingar, på ett sådant sätt att det stundtals är rena konstverket tycker jag är helt makalöst.

Plath hade perioder av djupa depressioner. Troligtvis så besvärades hon av depressioner redan som barn och en vän har berättat att hon som tioåring försökte skära halsen av sig. Bipolär sjukdom debuterar ofta i barndomen eller tonåren, till skillnad från återkommande depressioner som oftast drabbar personer som är över arton år.

Men hon hade även perioder då hon sprudlade av kreativitet, ork och ökad sexlust. Detta kan ha varit hypomana episoder och forskare tror idag att hon var bipolär, troligtvis typ två.

Vi som har denna sjukdom beskrivs ofta som känslomänniskor och även detta stämde in på Plath. Hennes känslor var starka och växlade fort, vilket kan ha varit symtom på hypomani då man ena stunden kan vara jätteglad för att nästa få ett vredesutbrott.

En forskare hävdar att Plath enbart led av svår PMS, men enligt min åsikt är att det inte är hela bilden då kvinnor med bipolär sjukdom ofta får tydliga besvär med nedstämdhet kring mens. Det finns även de som säger att hon hade personlighetsstörningen borderline.

”It is as if my life were magically run by two electric currents: joyous positive and despairing negative—whichever is running at the moment dominates my life, floods it.”

Sylvia gjorde flera självmordsförsök. Sommaren 1953 lyckades hon nästan ta sitt liv genom att svälja sömnpiller och gömma sig i krypgrunden under familjens hus. Efter två dagar hittades hon och hon blev inlagd på sjukhus. Hon genomgick en serie ECT-behandlingar och även terapi. I juni 1962 försökte hon ta sitt liv genom att orsaka en bilolycka (singelolyckor kan vara just suicidförsök).

indexVintern 1962-63 drabbades Plath av en djup depression. Hon var utarbetad och hade ont om pengar. Ena stunden var hon glad och optimistisk och i nästa full av förtvivlan. Hon hade svårt att sova och var samtidigt väldigt kreativ och skrev massor av dikter. Jag tycker att det låter som om hon hade en mixad episod.

Hennes läkare försökte få henne att lägga in sig för vård, men då hon vägrade ordnade han att det dagligen kom en sköterska och hjälpte henne med barnen Frieda och Nicholas, som då var nästan tre respektive ett år gamla.

Det var sköterskan som hittade henne den elfte februari 1963. Plath hade täppt till springorna kring dörren till barnens rum med handdukar, svalt en flaska sömntabletter och sedan satt på gasen i ugnen. Hon var då trettio år gammal.

Efter självmordet blev hon en myt, feminismens symbol för den kreativa kvinnan som bryts ned av familjelivets krav och äktenskapliga svek. Maken, poeten Ted Hughes, var inte den trogna typen. Vid tiden för självmordet var de separerade sedan fem månader tillbaka och han levde med älskarinnan Assia Wevill (1969 tog hon livet av sig och parets fyraåriga dotter).

1825_image_40661
Utdrag ur Lady Lazarus från den postuma diktsamlingen Ariel

Hughes fick skulden för både Silvias och Assias självmord och mottog dödshot från feminister. Sylvias gravsten vandaliserades upprepade gånger genom att namnet Hughes hackades bort så att det bara stod Sylvia Plath.

2003 kom filmen Sylvia med Gwyneth Paltrow i huvudrollen och jag tycker att den är mycket bra. Frieda uppskattade den dock inte, vilket är förståeligt då den främst handlar om Plaths sista tid. Jag tycker också väldigt mycket om Kate Moses bok Övervintring som även den tar upp Plaths sista månader.

Sonen Nicholas tog livet av sig 2009 genom hängning efter en tids depression. Risken att ta sitt liv ökar om man har en nära släkting som begått självmord.

Lär dig mer om bipolär sjukdom typ två här:

Om du har självmordstankar: Sök hjälp! Kontakta primärvården eller en psykiatrisk akutmottagning. Eller ring:

4 thoughts on “Sylvia Plath

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s