Fantasy, Frågor & svar

Serier

I veckans jerka är frågan:

”Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen?”

Den längsta bokserien som jag läst är Robert Jordans mastodontserie Wheel of time (Sagan om drakens återkomst på svenska).
Den består av 14 tjocka romaner på engelska, varav 12 av dem översattes till svenska och gavs ut som 22 böcker. Första boken gavs ut 1990 och den sista 2013. Eftersom Jordan dog 2007 så fick Brandon Sanderson i uppdrag att avsluta serien och utifrån Jordans anteckningar skrev han seriens tre sista böcker.

wheeloftime_newspringDet känns nästan lite vanvördigt, men jag tycker nog att böckerna som Sanderson skrivit är snäppet bättre (har dock inte läst den sista boken än).

Kanske för att intrigen tätnar allt mer då slutet närmar sig.
Kanske för att Sanderson är bättre på att förmedla berättelsen.
Kanske för att serien blev så väldigt lång och full av karaktärer och intriger så att den, under några böcker i mitten, blev ganska seg (maken gör emellanåt försök att ta sig igenom serien, men fastnar alltid ”i den jävla öknen” vilket är hans, och en mycket träffande, beskrivning). Jag vet inte.

20 reaktioner till “Serier”

  1. Det är en serie jag gärna skulle läsa. För alldeles för många år sedan läste jag första boken (in english), som jag älskade, men sedan har jag inte återupptagit den. Skulle vilja ta den bok efter bok utan avbrott… 🙂

    Gilla

  2. Jag kommer inte på något exempel men vet att jag läst flera bokserier där jag tyckt att den första boken varit mycket bättre än de kommande och jag har en teori på varför det är så.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s