Sossesverige

Svensk ekonomisk historia är inte så som arbetarrörelsen hävdar. Kakan har vuxit medan de anställdas del av kakan har varit konstant.

sossesverige-en-aterblickSossesverige: en återblick av Fredrik Segerfeldt fångade min uppmärksam då jag nyss, till min stora förvåning, har gjort en politisk resa från vänster till höger. Egentligen har det tagit några år, men det är först nu som jag vågat (ja, det är precis så det känts) ta steget.

Jag är uppvuxen i ett sossehem med rödare influenser. Det har varit 1:a maj-tåg, röda fanor, Arbetets söner (som jag tydligen sjöng för folk när jag var fyra år – till min mammas stora förtjusning), Maos lilla röda stod i bokhyllan (en massmördare! Men boken är symtomatiskt för både vänsterposerandet och oförmågan till kritiskt tänkande), det sades ”låt revolutionen komma” och jag fylldes med myter om och direkt hat motborgerligheten. De var de onda förtryckarna, vi var de goda, offer för deras girighet.

I den här boken konfronterar författaren SAP och LO vars självbild och historieskrivning inte riktigt överensstämmer med sanningen. Naturligtvis är inte övriga partiers historier fläckfritt, men det intressanta är just detta att SAP kan beskriva allt så som de vill och eftersom de är The Good Guys så är det ingen som ifrågasätter dem. Utan dem skulle vi vara förlorade, utfattiga med mera så vi ska vara tacksamma för att de räddade oss. Eller?

ingvar_och_mugabe
Ingvar Carlsson hand i hand med diktatorn Robert Mugabe 1989.

Istället visar författaren en annan orsak till att vi har fått det bättre i Sverige och att det i många fall har varit så att SAP har agerat storebror åt folket och försämrat alternativt förhindrat både förbättringar och möjligheten att ta egna beslut.

Just den här hårda kontrollen i det som var Sossesverige känns ju fullständigt främmande, även om jag kommer ihåg vissa rester av det från min tidiga barndom. Det påminner mig faktiskt om diktatur.

Jag tyckte det här var en väldigt bra bok, kanske framför allt för att Segerfeldt kunde beskriva ekonomi på ett för mig förståeligt och till och med intressant sätt. Och att få en förklaring av alla dessa ”affärer” och en presentation av alla namn som jag hörde som liten, men inte visste vad eller vilka de var.

Den enda gången som jag reste ragg var när han använde ordet ”schizofrent” som en synonym för motsägelsefullt. Kom igen!! Det är en sjukdom, inget annat!

Stort tack till Hydra Förlag för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

One Reply to “Sossesverige”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s