Mitt galna liv

Jag varvade upp, började leka med ord och tankar och min ångest försvann inte med hjälp av valium.

mitt-galna-liv-230x360Arvid Lagercrantz är nog känd för de flesta då han arbetat som journalist, bland annat som politisk reporter på Dagens Eko, samt att han varit vice VD och VD för Sveriges Riksradio. Men det som inte så många vetat är att han sedan tonåren lider av bipolär sjukdom typ 1.

I Mitt galna liv: en memoar om psykisk sjukdom gör han något otroligt modigt. Han berättar inte bara att han har en sjukdom utan visar upp alla de uttryck som den tar sig.

Författaren kommer från en framstående familj där många led av psykisk ohälsa och flera tog sitt liv, bland annat hans tvillingbror. Den egna sjukdom har gett honom flera manier med psykotiska inslag, men däremellan har han varit symtomfri.

arvid-lagercrantz-160x222Det är en av orsakerna till att det är så viktigt att berätta. Vi måste visa att bilden den bild av psykisk ohälsa som många har inte är annat än fördomar. Arvid Lagercrantz är ett utmärkt exempel på att en diagnos inte betyder att man är dum, misslyckad, konstig eller farlig.

Att få följa, inte bara hans erfarenheter och tankar kring sin sjukdom, utan även hur vården och behandlingsmetoderna utvecklats var väldigt intressant. Speciellt uppskattade jag hans tankar om att acceptera sin sjukdom och att lära sig att leva med den. Kapitlen om litium och de där hustrun och hans bästa vän fick berätta var väldigt bra och berörde mig djupt.

Arvid Lagercrantz håller numera föredrag och har varit gäst på Psykpodden (kolla in den för de har väldigt många intressanta avsnitt) där han berättade om sin bipolära sjukdom och om bakgrunden till den här boken.

Mitt betyg: 4/5

One thought on “Mitt galna liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s