5 = Fantastisk!, Psykisk ohälsa

Bryt det sista tabut

Psykiska sjukdomar kostar samhället 60 miljarder om året. Dubbelt så mycket som kostnaderna för cancer. Det här är en bomb mitt i folkhemmet. Ändå talar vi inte om psykisk sjukdom.

Maria Borelius är vetenskapsjournalist, före detta handelsminister och hade en bror som var sjuk i schizofreni. En gång fick hon rådet att hon inte skulle nämna sin brors sjukdom för som politiker var det inte bra att förknippas med sånt.

9789127136052Förmodligen var det en av orsakerna till varför hon skrev Bryt det sista tabut: mental ohälsa ut ur garderoben.

Boken består av två delar: en del om själva tabut kring psykisk ohälsa samt en del där åtta personer berättar om sina erfarenheter och tankar.

Den är välskriven, empatisk och innehåller mycket intressanta fakta om ämnet. Och även om ämnet är både tungt och komplext så är boken lättillgänglig för de som inte har några förkunskaper om psykisk ohälsa.

Som den historienörd jag är så var det historiska perspektivet på inställningen till psykisk sjukdom väldigt intressant, speciellt när nazismens och kommunismens syn togs upp.

Lite extra glad blev jag av intervjun med Andreas där det tydligt framgick vilken intelligent och fin person han är, ”trots” (eller kanske delvis på grund av?) att han har en psykossjukdom.

img_3987
Mitt foto ur boken

Jag tyckte fruktansvärt mycket om den här boken! Den väckte så många tankar hos mig om min sjukdom, mina egna känslor och hur den här instinktiva skammen tär på en.

Jag kände att jag skulle kunnat citera var och varannan mening i den bara för att de kändes så otroligt viktiga. Jag känner att ALLA måste få veta det här! Så läs den! Läs den!!

Börja med att läsa ett smakprov!

Mitt betyg: 5/5

 

3 reaktioner till “Bryt det sista tabut”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s