Vår vän Anne

Ämnet för veckans jerka:

Vilken är den mest komplexa fiktiva karaktär du stött på?

Ingen lätt fråga och jag fick fundera en hel del, men sedan kom jag att tänka på Anne Shirley, mer känd som Anne på Grönkulla.

Hon är en romanfigur som har många sidor. Hon är den drömmande, kreativa flickan som är väldigt ambitiös och har en stark dramatisk ådra. När hon kommer till Avonlea får hon möjlighet att utveckla sina dagdrömmar till något verkligt genom studier och författarskap.

Anne är idealist, försöker vara vän med alla och ställer gärna upp för dem som behöver hjälp. Hon är en trogen vän. Men trots sitt varma hjärta och sina goda intentioner så brukar saker och ting ha en tendens att gå galet för henne. Som när hon försöker färga sitt röda hår, som hon avskyr, och det blir grönt.

c280e3eafd59cc52b04ccb3311ab50e2Dessutom har hon ett jäkla temperament! Just de där vredesutbrotten känns så uppfriskande för det är ju inte alls så som en flicka ”ska” vara. Jag tänker att det måste varit väldigt provocerande med en kvinnlig karaktär, i en ungdomsbok dessutom, som betedde sig så på den tiden. Men det är väl för att Anne är så mänsklig som generationer av läsare har älskat henne. Det är lätt att känna igen sig i henne.

Men Anne är ju även påverkad av att ha levt på barnhem och som fosterbarn hos människor som var hårda mot henne och utnyttjade henne som arbetskraft. Hon fick aldrig vara barn och känna sig älskad för den hon är och hennes sätt att stå ut blev att dagdrömma om att hon var annorlunda (vacker) och älskad. Bara i böckernas och poesins värld kunde hon bli någon annan.

AnneWithAnEDärför är hon kärlekstörstande och söker efter trygghet, uppskattning och vänskap. Som tur vad får hon allt det och en massa stöd av tystlåtna Matthew och barska Marilla. Jag tycker att hon är en imponerande fighter som kan gå vidare och se varje dag som en ny möjlighet (utan några misstag ☺️), trots att hon fått en dålig start i livet.

Ett annat personlighetsdrag som Anne har är att hon är stolt i den bemärkelsen att hon vet sitt värde och inte låter någon sätta sig på henne. Hon säger ifrån och ger svar på tal oavsett vem det är som trampar på henne.

Men stoltheten ställer även till det för henne när hon antar utmaningar som kan vara farliga eller svårgenomförda samt att hon kan vara fruktansvärt långsint mot dem som har betett sig illa mot henne.

Har hon några mer sidor som jag har glömt? Skriv gärna det i kommentarerna.

 

4 thoughts on “Vår vän Anne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s