5 = Fantastisk!, Klassiker

Stolthet och fördom

Hon hade ingen hög tanke om vare sig män eller äktenskap men hade ändå alltid eftersträvat att bli gift; äktenskapet var den enda anständiga försörjningen för bildade unga kvinnor med obetydlig förmögenhet, och hur osäkert det än var att det skulle ge någon lycka så var det den bästa räddningen undan nöd.

Det är denna krassa verklighet som Jane Austens Stolthet och fördom utspelar sig i. Den handlar om unga kvinnor, främst systrarna Bennet, som måste gifta sig, men som hoppas att kunna göra det med någon de älskar. Och männen som rör sig runt dem är även de styrda i sina val av livskamrat då hon måste ha rätt samhällsställning och en väl tilltagen hemgift.

000cc1zeVi får främst följa Elizabeth Bennet som är en underbar romanhjältinna: intelligent, vacker, full av liv och som inte låter någon sätta sig på henne. Hon möter stolte Mr Darcy som direkt lyckas förolämpa henne och sedan är fejden igång. Till saken hör att Mr Darcys bäste vän Mr Bingley beundrar Jane Bennet så deras vägar korsas hela tiden.

Jag har svårt att sammanfatta handlingen för den innehåller så många fantastiska karaktärer som jag upplever är helt lysande beskrivna. Och jag tror att även om man inte har sett någon av filmatiseringarna (som till exempel BBC´s klassiska serie från 1995) så ”ser” man dem tydligt framför sig. Intrigen tar flera oväntade vändningar och den är helt enkelt underbar från början till slut!

imagesTidigare i år så läste jag Huset Longbourn och jag var lite orolig för att det skulle förstöra boken för mig, men så upplevde jag inte alls. Däremot var jag lite extra uppmärksam på när någon av tjänarna nämndes och då tänkte jag på deras ”dolda” liv och hårda arbete.

Det var många år sedan jag läste om den här boken senast, men jag tror nog att den här nya översättningen av Gun-Britt Sundström är snäppet bättre än den gamla. Jag tyckte väldigt mycket om den.

Här kan du provläsa den!

Mitt betyg: 5/5 (naturligtvis!)

4 reaktioner till “Stolthet och fördom”

  1. Aha. Ny översättning! Det låter intressant. Har läst denna titel åtskilliga gånger i form av en gammal vältummad pocket. Låter som att det är dags att förnya sig till nästa läsning. 😉 Tack för tipset!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s